Man&Mach saneert veilig asbest in huurwoningen

De bewoners zijn gewoon thuis en vinden het maar wat interessant; het tweekoppige team van Man&Mach dat druk bezig is met het opbouwen van het containment. De mannen maken met behulp van folie de volledig afgesloten, gecontroleerde ruimte af. Deze ruimte wordt door middel van speciale apparatuur op onderdruk gehouden.

Het doel is vandaag het veilig verwijderen van een plaatje asbest op een schouw. De mannen rekenen erop dat dat met één tik met de beitel aan de onderkant van het plaatje moet gaan lukken. Het verwijderen van het plaatje is dan ook niet eens het grootste karwei: in de voorbereiding, de inspectie en het veilig afvoeren zit de meeste tijd.

Projectleider Henk Doorten vertelt: ”Dit project, dat wij uitvoeren in opdracht van een grotere woningcorporatie in Friesland, omvat ca. 81 woningen in Heerenveen waarvan er bij een aantal asbest is aangetroffen. Daarnaast gaan we voor deze woningcorporatie ook in Leeuwarden aan de slag, met een veelvoud aan woningen.”
”In deze woning betreft het een plaatje asbest in de woonkamer, maar we treffen heel diverse bronnen van asbest aan”, voegt bedrijfsleider Alex Janssen toe. “Het kan ook een dak van een schuurtje betreffen, bijvoorbeeld.”

Extra uitleg voor bewoners
“We hebben heel veel ervaring met het werken voor woningcorporaties en de omgang met bewoners. Onze werknemers hebben veel begrip voor eventueel ongemak bij de mensen. Als het nodig is, komen we zelf extra uitleg geven. Doorgaans helpt het namelijk om mensen die nogal huiverig zijn voor ‘gedoe’ in en rond huis, goed te informeren over wat wij precies gaan doen. Dan zijn ze er meer gerust op”, geeft Doorten aan.

Een extern bedrijf heeft eerst de te saneren woningen geïnventariseerd, daarop heeft Man&Mach een planning gemaakt en ook wordt bij elke sanering een laboratorium ingeschakeld die na de sanering komt meten of er geen asbestvezels zijn achtergebleven. Aan het containment zitten naast de ruimte die nodig is om het asbesthoudende object te saneren, de ‘vuile ruimte’, een doucheruimte en een schone ruimte gekoppeld.

“Onze werknemer gaat schoon in het containment en komt er schoon weer uit”, vat Janssen kort samen. ,,Er komt geen vezeltje buiten deze ruimte”, beaamt Doorten. ,,Al het materiaal dat wordt gebruikt én de wegwerpkleding, die de mannen dragen, wordt dubbel verpakt en veilig afgevoerd. Net als het plaatje zelf natuurlijk.”

Veiligheid
Al met al is het een secure klus en in deze woning zijn de mannen van Man&Mach dan ook de hele dag zoet. Doorten wijst op de iPad die continu wordt gebruikt: “Alles wordt genoteerd en bijgehouden zodat bij controle precies duidelijk is wanneer wat is gebeurd, wat er is gemeten, etcetera. Asbest saneren draait in grote mate om veiligheid. Daar gaan wij niet lichtzinnig mee om.”

Aan het einde van de dag zijn de bewoners van deze huurwoning een asbestplaatje armer en een hele ervaring rijker. Voor Man&Mach was het ‘business as usual’: op naar de volgende woning.

Delen via

Vergelijkbare berichten