Mannen van Schoon: Iedere schoonmaakklus weer een uitdaging

Ronny van der Wal richtte in 2016 zijn eigen schoonmaakbedrijf Mannen van Schoon op. Het in Leeuwarden gevestigde bedrijf loopt lekker en kreeg er zelfs een zusje bij: Vrouwen van Schoon. Ronny licht voor OF de laatste ontwikkelingen toe, daarnaast vertelt medewerker Rick Awdi over zijn mooie baan in de schoonmaakbranche.

‘’Ik rolde in 2008 min of meer toevallig in de schoonmaakbranche’’, zegt Ronny van der Wal, eigenaar van Mannen van Schoon. ‘’Er werd me gevraagd of ik twee weken voor iemand kon invallen. Ik had net mijn rijbewijs dus ik pakte de klus aan. Die twee weken werden uiteindelijk acht jaar! In januari 2016 overleed mijn werkgever en toen dacht ik: ‘Waarom start ik zelf niet met een schoonmaakbedrijf?’ Daarom richtte ik in maart 2016 Mannen van Schoon op, startend met in totaal 3 man bedienden wij voornamelijk de lokale markt. Met de focus op specialistische schoonmaak groeiden we al snel uit tot een bedrijf waar 10 man dagelijks de meest uiteenlopende schoonmaakklussen uitvoeren. Zo doen we voor de zakelijke markt onder andere glasbewassing, graffitiverwijdering en gevelreiniging. Voor de particuliere markt uiteraard ook glasbewassing en gevelreiniging en onderhoud van woningen.”

Professionele en grondige reiniging

“Meer specialistisch is de schoonmaak bij calamiteiten zoals brand- en waterschade en crime scene cleaning”, vervolgt Ronny. “Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een situatie waarin veel bloed in de ruimte te vinden is. Dit heeft een uiterst professionele en grondige reiniging nodig. Bloed kan schadelijke effecten hebben op het interieur van een gebouw en kan bewoners zelfs besmetten met bepaalde ziektes die door bloed worden overgedragen. Het zelf proberen schoon te maken van bloed is dan ook absoluut geen goede oplossing! Naast dat dit grondig moet gebeuren kan het ook nog eens als traumatisch worden ervaren. Wij begrijpen de impact en doen er alles aan om het schoonmaakwerk zo snel mogelijk uit te voeren.”

Beschermend pak

Rick Awdi is medewerker van het eerste uur bij Mannen van Schoon en is nog altijd enthousiast over zijn baan. “De vrijheid die ik heb is heel erg fijn”, zegt hij. “We komen overal en nergens, geen dag is hetzelfde. Soms werk ik samen met een collega, soms ga ik alleen op een klus af. Zoals Ronny hierboven al schetste zien wij veel heftige situaties. Maar hoe groter de uitdaging, des te beter voor mij. Ik trek mijn beschermende pak aan en ga. Soms vragen mensen mij of ik het werk zwaar vind, dat valt wel mee. Ons hele team is leuk en Ronny is een goede werkgever. Dat zit hem in het feit dat hij altijd eerlijk met mensen omgaat en wij alles tegen hem kunnen zeggen. Hij staat absoluut niet boven ons, maar gaat als een collega met ons om.”

Prima ondernemersklimaat

“En die collega zag dat we binnen Mannen van Schoon steeds meer aanvragen kregen voor dagelijks onderhoud”, aldus Ronny. “Maar die pasten niet in ons werkschema. Daarom startte mijn vrouw Monique Dijkhoff vorig jaar Vrouwen van Schoon. Op dit moment werkt ze nog alleen, maar ze zoekt wel naar goed personeel. Daar kijkt ze kritisch naar, want niet iedereen is geschikt voor dit werk. Haar werkterrein is Leeuwarden en omgeving. Wij wonen al 35 jaar met veel plezier in de stad, waar het ondernemersklimaat prima is. Ik ken er veel andere ondernemers en doe ook weleens een schoonmaakklus voor de gemeente. Ik hoop dat we met zowel Mannen van Schoon als Vrouwen van Schoon nog vele jaren mensen van dienst mogen zijn in de schoonmaakbranche.”

Vergelijkbare berichten