Zo’n honderdveertig van de 275 bussen worden in Heerenveen gebouwd. Die rijden eind dit jaar al hun eerste rondjes in Zuidwest Friesland. De andere bussen zijn bestemd voor het concessiegebied Zuid-Holland Noord en worden in de VDL-fabriek in Valkenswaard geproduceerd. Het gaat om lichtgewicht bussen met een lage instap, de zogenoemde VDL Citea LLE (Light Low Entry). Daarnaast heeft VDL ook een reparatie- en onderhoudscontract voor acht jaar afgesloten. De totale order bedraagt ruim honderd miljoen euro. De bussen moeten 9 december, het moment dat Arriva in die gebieden gaat rijden, gereed zijn. “Dat is kort dag. Maar we wisten in mei van dit jaar al dat deze order eraan zat te komen”, zegt Dennis. “Toen zijn we begonnen met het uitwerken van klant specifieke wensen. Het was nog even wachten op de officiële gunning van onze klant.”
Op volle toeren
Nu het groene licht is gegeven draait de fabriek in Heerenveen op volle toeren. Waar er normaal wekelijks vijf bussen van de band rollen, rijden er momenteel wekelijks vijftien naar buiten. “Ja, het is in onze business altijd een kwestie van hollen of stilstaan”, zegt Dennis. “Zo hebben wij vorig jaar dertig mensen uitgeleend aan onze fabriek in Valkenswaard. Het is nogal een grote beslissing om mensen daarheen te sturen, één die direct ingrijpt in de sociale levens van onze medewerkers. Zij zaten twaalf weken in vakantiehuisjes, weg van hun familie en vrienden. Dankzij de order van Arriva hebben we in Heerenveen de komende maanden weer zo veel werk dat we zo’n zeventig uitzendkrachten inhuren om de bussen op tijd te kunnen leveren.”
Trams
Om de werkgelegenheid te waarborgen heeft VDL in september 2011 een contract ondertekend voor het renoveren van trams. Voor de Bestuursregio Utrecht heeft VDL de afgelopen maanden renovatie werkzaamheden uitgevoerd aan 26 trams van dertig jaar oud. Dennis: “Die hebben we helemaal gestript en vernieuwd.”
Order is resultaat van intensieve samenwerking
Willem van der Leegte, directeur VDL Bus & Coach Nederland, steekt het belang van de megaorder voor Arriva niet onder stoelen of banken. “Deze opdracht is geweldig belangrijk voor onze VDL Bus & Coach divisie”, reageert hij. “In de wereld van de bussen zijn er momenteel weinig opdrachten te verkrijgen. Die kleine koek moet door veel grote spelers worden verdeeld. De concurrentie wordt dus feller. Uiteraard kiest onze klant voor het beste concept met de laagste Total Cost of Ownership. Het feit dat Arriva daarnaast ook nog eens het belang van de lokale werkgelegenheid inziet is zeer bijzonder.” Volgens Van der Leegte is de order voor Arriva binnengehaald dankzij het harde werken van een heel team specialisten binnen VDL Bus & Coach. “Hierbij werken diverse afdelingen intensief samen. Zo zorgen we ervoor dat we een offerte kunnen indienen die het beste aansluit bij de wensen van onze klanten en hun opdrachtgever”, legt hij uit. “Door nauw met de klant samen te werken komen we uiteindelijk met creatieve en innovatieve concepten, waarmee wij hen ondersteunen om een vervoersopdracht binnen te halen. Na het verkrijgen van de opdracht springen we dan met zijn allen een gat in de lucht en weten we dat al die energie en tijd de moeite waard is geweest. Vervolgens gaan we weer vlug aan het werk en ervoor zorgen dat de order op hoogstaand kwaliteitsniveau wordt uitgeleverd, conform de afspraken met de klant.” De VDL Groep nam onlangs nog NedCar in Born over.
Impuls voor Friese economie
Veel meer Friese bedrijven profiteren mee van de megaorder die Arriva bij VDL heeft geplaatst. “Deze order is echt super”, zegt Anne Lourens algemeen directeur bij Lasaulec BV. “Vooral ook omdat tevens de toeleveranciers van VDL hiervan de vruchten plukken.” Lasaulec is een technische groothandel en een van die toeleveranciers van de bussenbouwer uit Heerenveen. “Maar wij zijn ook weer de toeleverancier van andere bedrijven die aan VDL leveren”, zegt Lourens met zeker optimisme. “Los van het zakelijke aspect zijn wij altijd blij als onze klanten het goed doen. VDL heeft een zwaar jaar achter de rug en Dennis heeft er met zijn mensen hard aan getrokken om deze order binnen te halen. Het is mooi dat hun werk is beloond.” Lasaulec, dat negen vestigingen heeft, levert VDL via een uitgekiend concept een enorme diversiteit van verbruiksmaterialen aan de productielijn. “Voor ons en andere Friese bedrijven is het dus een goede zaak dat deze deal is doorgegaan. Het mooie is dat VDL niet stilstaat, zich ontwikkelt. Het bedrijf zoekt creatief naar nieuwe markten als het even niet meezit in hun eigen markt, zoals bijvoorbeeld het renoveren van de trams. Wij hebben toen gezegd: Zeg maar welke materialen jullie nodig hebben en dan gaan we zorgen dat het geleverd wordt.”