Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker OF/Narvic Hoofdredacteur OF

Menno Bakker was in de jaren tachtig leadzanger van de punkgroep Kobus gaat naar Appelscha en is oprichter van NARVIC, adviesbureau voor communicatie. Hij studeerde kunstgeschiedenis en communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, later gevolgd door een NIMA-opleiding. Hij werkte o.a. als journalist en als marketeer van het Groninger Museum en was actief in citymarketing (Expeditie Leeuwarden). Momenteel werkt Menno Bakker als communicatie-adviseur en als hoofdredacteur van OF magazine. Wilt u reageren op Menno z'n columns of heeft u een vraag? Mail ze Menno via menno@narvic.nl. Benieuwd naar alle columns van Menno? Kijk op zijn eigen Specialisten pagina.

Aanrotzooien

Het was ergens in 1982 en 1983 dat ik enkele keren per jaar naar Parijs ging. Om kunstenaar te worden. Of vooral: om mij kunstenaar te vóélen. Ik trad daarbij in de voetsporen van Cobra, de grotendeels Nederlandse schildersgroep die in de jaren zestig in een café in Parijs was opgericht. Meest beroemde vertegenwoordiger: Karel Appel, die in het kleinburgerlijke Nederland van die tijd zo maar beroemd kon worden met de uitspraak ‘ik rotzooi maar wat aan’. Het heeft hem geen windeieren gelegd. Ik keek daar tegenop. Aanrotzooien en daar een inkomen mee verdienen; dat leek mij vrij ideaal.

 

Ik was overigens niet op zoek naar rijkdom of zelfs inkomen. Ik zocht vrijheid. Als dienstweigeraar zat ik in Leeuwarden anderhalf jaar lang postzegels te plakken bij de Belastingdienst. In een gebouw waar de ramen niet open konden. De 23 jaarlijkse verlofdagen waren meestal al in mei al op.  Ik móést ademruimte hebben. En dus kocht ik in juni of oktober een treinkaartje Parijs, meldde me in de vroege ochtend vanuit een telefooncel op station Leeuwarden ziek, hing snel weer op wanneer de omroeper luidruchtig de trein vanuit Amsterdam aankondigde en ik vertrok richting de stad van mijn dromen. Onder mijn arm: een map met de foto’s van de schilderijen waar ik graag beroemd mee wilde worden.

 

Wat ik zocht was onbestemd; vrijheid en artistieke inspiratie. En het bohemien-leven. Veel gelukzoekers waren daar de afgelopen eeuw aan ten onder gegaan (drank), maar soms leverde dat huwelijk tussen kale materiele armoede en creatieve rijkdom ook meesterwerken op. Picasso maakte in Parijs zijn beste werk. Zo ook James Joyce. En ook Henry Miller had in Parijs jaren op een houtje gebeten. En er uiteindelijk in 1931 het meesterwerk ‘De Kreeftskeerkring’ geschreven.

 

Helaas, mijn timing was niet best. Want Parijs was in ’82 niet meer het artistieke Walhalla van weleer. De boekenwinkel waar James Joyce vaak kwam bleek inmiddels een topattractie vol zwaarbepakte backpackers en de beroemde galeries uit de jaren zestig waren elitaire kunsthandels geworden. Een binnenwandelende romanticus met portfolio uit Nederland werd hier met zichtbaar vermoeide beleefdheid ontvangen.

 

Een grote deceptie? Nee. De vele dagen die ik mijmerend en rondzwervend doorbracht tussen het Pantheon en de Notre Dame zijn van grote betekenis voor me geweest. Het Hotel du Commerce – toen een kot waar sinds de tijd van Henry Miller niets meer aan was gedaan – voldeed aan al mijn verwachtingen. En het dagelijkse loopje naar de kruidenier in het Quartier Latin, precies door het smalle straatje waar niemand minder dan president Mitterand zijn woning had, was een prettige routine. De multiculturele mierenhoop die Parijs was gaf mij de kans om onder te dompelen. Het gaf mij de tijd om na te denken. Over wie ik was, of wilde zijn. Artistiek beschouwd presteerde ik in Parijs helemaal niets. Zelfs aanrotzooien bleek een brug te ver. Maar ik was er wél. En dat was genoeg.

Onze specialisten
Aukje Castelein
Aukje Castelein
Energie | Fabriek
HR | Werkplezier | Motiveren
Jon van Weperen-4 - zwart-wit
Jon van Weperen
JON Projectmanagement
Projectmanagement
rsz_1foppe_hoekstra
Foppe Hoekstra
Faber Telecom & Data
Accountmanager
rsz_1kees_folkertsma-1_zwart wit
Kees Folkertsma
Kuiper Verzekeringen
Adviseur leven en pensioen
Ronald-Zijlstra-OKE-PC_zwartwit
Ronald Zijlstra
Oké-PC IT Burgum/Dokkum
ICT-diensten
Jessica Kuiken zwart wit
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
FSFE
Versnellen van de energietransitie
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker