Fuck ups

Half november werd in het Bolwerk in Sneek het boek ‘Rock- ‘n-roll in Friesland 1960–1999’ gepubliceerd. ‘Levensverhalen van 42 Friese rockers’. Eddy van Noord van uitgeverij Louise heeft het met bewonderenswaardige energie gemaakt. En veel geduld. Ik weet het, want ik sta zelf in het boek en ik was vooral getroffen door het geduld waarmee Van Noord persoonlijk bij vele rockers over de vloer is gekomen om foto’s te bekijken en te scannen. Het zou me niet verbazen wanneer hij alleen dáár al 200 uur in heeft zitten. Het resultaat is ernaar: een lijvig boekwerk, dat niet alleen leuke verhalen bevat, maar ook veel bijzonere foto’s.

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik het boek nog niet gelezen. Ik kan dus niet beoordelen of de 42 Friese rockers het vooral over hun hoogtepunten hebben gehad, of dat ze ook het reflecterende vermogen hebben gehad om in te zoomen op de blunders en de fuck ups van hun glansrijke carrière.
Dat laatste zou mooi zijn en ook heel eigentijds. Want zelfs in het bedrijfsleven is het tegenwoordig hip om in (meestal) kleine kring gezamenlijk stil te staan bij de grootste missers uit iemands carrière. Ik heb zélf nog nooit aan een dergelijk festijn meegedaan, maar dat heeft vooral te maken met keuzestress; ik zou niet snel kunnen kiezen uit het brede aanbod.

Ach ja. In de meeste gevallen zijn fuck ups niet alleen hilarisch, maar vooral leerzaam. Je wordt er beter van, zo fluistert men. En ik weet zeker dat dit zo is. Blunders kunnen zelfs een soort van ‘momentum’ in je leven creëren, op basis waarvan je vergaande beslissingen neemt. Terugkijkend op mijn carrière als ‘rocker’. Ik wilde daar altijd mijn boterham mee verdienen en toen ik uit de band ‘Kobus gaat naar Appelscha’ (ben je onder de 50; even googelen) stapte dacht ik dat ik dat misschien sneller kon realiseren door – met minder kosten – solo te gaan optreden. Zo werd het fenomeen ‘The Banjo Butcher’ geboren. Dat was een vergissing. Na enkele twijfelachtige optredens in Dordrecht en in Groningen ging het écht gigantisch mis in Deventer. Dit dankzij mijn gespannen huwelijk met techniek. Maar goed,  dat is een verhaal voor de donkere dagen rond de Kerst. Kijk dus gerust uit naar de volgende editie van OF, maar geniet eerst van deze.

Delen via

Menno Bakker

OF/Narvic

Hoofdredacteur OF
Menno Bakker was in de jaren tachtig leadzanger van de punkgroep Kobus gaat naar Appelscha en is oprichter van NARVIC, adviesbureau voor communicatie. Hij studeerde kunstgeschiedenis en communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, later gevolgd door een NIMA-opleiding. Hij werkte o.a. als journalist en als marketeer van het Groninger Museum en was actief in citymarketing (Expeditie Leeuwarden). Momenteel werkt Menno Bakker als communicatie-adviseur en als hoofdredacteur van OF magazine. Wilt u reageren op Menno z’n columns of heeft u een vraag? Mail ze Menno via menno@narvic.nl. Benieuwd naar alle columns van Menno? Kijk op zijn eigen Specialisten pagina.