Menno en José Bronsema, Bronsema Steenhandel en Transport: ‘De diesel zit ons in het bloed’

“Je kunt gerust zeggen dat wij diesel in ons bloed hebben”, trappen Menno Bronsema en zijn vrouw José Bronsema-Bremer af. Bronsema Steenhandel en Transport is een familiebedrijf dat in 1945 door de broers Jan en Tedo Bronsema is opgericht en zich ontwikkelde tot een vaste waarde in de transportsector. Inmiddels is Menno de derde generatie Bronsema die sinds 2021 samen met zijn vrouw José Bronsema-Bremer aan het roer staat van het bedrijf uit Stroobos. Saillant detail is dat Jose, net als Menno, haar roots heeft in de transportsector. Zij is een telg van de Bremer (transport) familie uit Burum. Een vraaggesprek.

Vertel eens wat over het bedrijf.

Menno Bronsema: Bronsema Steenhandel en Transport is gevestigd in Stroobos, een klein dorp in de gemeente Achtkarspelen. Ons wagenpark bestaat uit zes wagens (de zevende is in bestelling). Daarnaast wordt er gewerkt met drie vaste charters. Wij hebben vijf werknemers.

Wij zijn anno 2022 uitgegroeid tot een veelzijdig transportbedrijf. Met onze steentrailers zijn wij gespecialiseerd in het vervoeren van diverse soorten steen. Als transporteur verzorgen wij de ritten voor een grote Duitse kalksteenfabrikant vanuit Duitsland naar de Nederlandse bouwplaatsen. Wij hebben een afdeling speciaal transport die inzetbaar is met een dieplader, waarmee wij breedte- en lengte-transport verrichten. Ik ben in het dagelijkse leven ook chauffeur en ben daarnaast (mede) verantwoordelijk voor de verkoop, planning en operationele zaken. Mijn vrouw José neemt de administratie en de verkoop van de steenhandel voor haar rekening.

Wat maakt jullie bijzonder?

Juist doordat wij een relatief klein bouw-gerelateerd bedrijf zijn, hebben we korte lijntjes met onze opdrachtgevers en denken wij graag met ze mee. Persoonlijk contact, onze transparante manier van zakendoen, flexibiliteit en niet te vergeten onze nuchtere Friese no-nonsense aard worden door onze klanten gewaardeerd.  

Wat maakt jullie vak leuk?

Geen dag is gelijk aan de vorige. Bovendien zit transport ons in het bloed. Wij zijn trots op onze chauffeurs en zij op ons bedrijf en ‘hun’ auto. Zij zien hun wagen als een soort rijdend huisje. De cabine wordt gezellig gemaakt en aan hun persoonlijke smaak aangepast.

Hebben jullie last van de crises?

Nou, achtereenvolgens Corona, de huidige CO2 ‘ellende’ en de dieselprijzen die de pan uit rijzen, vormen voor de transportsector behoorlijke ‘uitdagingen’. Er liggen weliswaar voor ‘de bouw’ hele forse ambities, maar hoe en wanneer die gerealiseerd gaan worden is een onzekere factor.

Daar kun je je als transportbedrijf niet tegen wapenen. Met andere woorden: de toekomst is onzeker. Als een project een ‘time-out’ krijgt door de stikstofontwikkelingen, heeft dat voor ons ook consequenties. De particuliere sector loopt tot nu toe wel door, maar als de gasprijzen nog verder omhoogschieten en daarmee de inflatie, kun je er staat op maken dat er ook in dit segment steeds meer projectjes ‘in de wacht gezet’ worden gezet in afwachting van betere tijden.

Hoe zit dat met de steenhandel?

De steenhandel beschouwen we als ons ‘pareltje’. Sinds de overname van het bedrijf in 2021 zijn we bezig met een uitbreiding van deze tak. Er is een nieuwe website voor gemaakt, compleet met webshop (https://steenhandelbronsema.nl/, red). Hiermee kunnen we onze steenhandel wat meer in het zonnetje zetten. We mogen ons in Friesland de specialist noemen in gevelstenen en hebben tussen de 500.000 en een miljoen stenen en dakpannen op voorraad staan.

Zoals wij beiden van kinds af in het ouderlijk bedrijf zijn ‘gerold’, zo hopen wij ons bedrijf op termijn door te geven aan onze twee kinderen. De voortekenen daarvoor lijken goed, want ze vinden het prachtig om klusjes in het bedrijf te doen.

Vergelijkbare berichten

Geen vergelijkbare berichten gevonden