Mensen met (chronische) pijnklachten in Fryslân voortaan toegang tot betaalbare digitale training bij de fysiotherapeut

“Patiënten met aanhoudende pijn zijn moeilijk te behandelen, omdat er vaak een psychologisch aspect aan verbonden is,” vertelt Louis Zantema, mede-oprichter van Reducept. “Hoe mensen denken, voelen en doen is van invloed op de pijnbeleving. Echter minder dan 2 procent van deze patiënten krijgt de juiste hulp aangeboden. Er zijn simpelweg te weinig (pijn)psychologen en de wachttijden lopen gigantisch op – vaak tot wel enkele maanden. Onze methode maakt het mogelijk om zorgverleners zoals fysiotherapeuten wel deze zorg te laten geven, middels onze virtuele trainingsmethode.”

Bewezen virtueel trainingsprogramma

Sinds 2019 werkt mijn eigen praktijk (Fysiotherapie Bilgaard) met dit programma –  de zogeheten Reducept methode, legt Chris Ritsema van FCF uit. Het programma is geschikt voor patiënten met chronische pijn, waarbij het accent niet komt te liggen op medicamenteuze behandeling, maar juist op het anders leren omgaan met de pijnervaring middels Virtual Reality (VR). Het is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen pijneducatie en oefeningen uit de psychologie.  “Een enorme toevoeging voor het portfolio van een fysiotherapiepraktijk. Je kunt er een nieuwe doelgroep mee behandelen, en bestaande patiënten met aanhoudende pijn op een betere manier mee behandelen. Dit type zorg is toegankelijker voor de burger, sneller, effectiever en vaak een goedkopere oplossing dan allerlei doorverwijzingen.”

Het programma wordt al ingezet bij ziekenhuizen als het MCL Leeuwarden, UMC Utrecht en het Radboud MC. “Maar onze methode werkt ook juist voor de kleinere fysiotherapiepraktijk en hun patiënten. Daarom hebben we hiervoor de samenwerking met FCF opgezocht”, licht Zantema toe. Naast het aanbieden van de trainingsmethode, zetten FCF en Reducept ook verdere stappen.  Zo worden er onder andere lokale en praktijkgerichte trainingen voor zorgverleners opgetuigd, zullen er verscheidene digitale bijeenkomsten en workshops worden gehouden en spannen de partijen zich in om verdere studies en onderzoek uit te voeren omtrent moderne pijnbehandelingen.

Vergelijkbare berichten