Middelzee Motoren: ‘Wij hebben ‘’groen’’ bloed in onze aderen stromen’

Middelzee Motoren in Sneek is al sinds 1973 dealer van Volvo Penta. Het bedrijf is in het Noorden uitgegroeid tot een begrip op het gebied van scheepsmotoren. Eigenaar Peter de Groot is ‘vliegende’ kiep naast zijn gedreven medewerkers, die zich met hart en ziel inzetten voor het watersportbedrijf.   

Het is een winderige dag als we bij Middelzee Motoren op de Watersportboulevard ’t Ges in Sneek binnenstappen. Eigenaar Peter de Groot ontvangt ons in de ruime showroom/winkel, aan de voorzijde van het pand. “Hier verkopen we dé Volvo Penta onderdelen, alles wat maar met motor onderhoud te maken heeft. De winkel is tevens ons loopmagazijn”, zegt hij. We nemen een kijkje in de werkplaats waar monteurs reparaties aan de geavanceerde Volvo Penta Motoren uitvoeren. Dan strijken we neer in de kantine – die tevens voor trainingsdoeleinden wordt gebruikt – waar we Peter een aantal vragen voorleggen.

Wat is de geschiedenis van Middelzee Motoren?

Mijn vader Piet de Groot begon in 1970 in een werkplaats in Uitwellingerga met de verkoop, reparatie en revisie van scheepsmotoren. Het bedrijf groeide al snel uit zijn jasje en daarom liet hij een loods bouwen aan het Prinses Margriet Kanaal. Drie jaar later werden we dealer van Volvo Penta. De concurrentie werd midden jaren negentig hevig hier op de locatie in Uitwellingerga, dus was het de vraag of we zouden stoppen of verhuizen naar ’t Ges. Het werd het laatste. In 2001 kwamen we met Middelzee Motoren naar Sneek en dat legde ons geen windeieren. In 2008 werden we gepromoveerd van B-dealer tot een Volvo Center. Verkocht mijn vader op de vorige locatie twee, hoogstens drie motoren per jaar, anno 2024 verkopen we er minstens een per week.

Waar zijn jullie goed in?

Al ruim 50 jaar zijn wij verknocht aan Volvo Penta. Onze monteurs – die jullie daarnet zagen – kunnen blindelings een motor uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Onze werkplaats is de laatste jaren steeds meer aangepast op het onderhoud van aandrijvingen. We zijn inmiddels met een enthousiast team van 9 medewerkers verdeeld over de werkplaats, de buitendienst, de financiële administratie en de winkel. Dankzij ons hoogstaande bestelsysteem hebben we meer dan 85 procent Volvo Penta onderdelen op voorraad, die we direct kunnen leveren. Inmiddels voeren we ook een jongensdroom van mij uit: een vrachtwagen waarmee we het transport van motoren in eigen beheer hebben opgepakt. Zo leveren we motoren van wel 1000 pk aan bijvoorbeeld werven door het hele land.

Wat vind jij zo mooi aan dit vak?

Dat Volvo Penta steeds weer nieuwere opties te bieden heeft, de techniek achter de motoren wordt meer en meer complex. Het aansturen van de computertechnieken is één ding, maar het stilliggen op het water via de GPS/DPS, de automatische piloot, is een tweede. Tegenwoordig kun je zelfs zijdelings varen en manoeuvreren met een joystick! Als Volvo Penta Center lezen wij fouten uit in de systemen. We kennen het merk, zoals ik al zei, dus door en door. Nog altijd is Volvo Penta een bekend, degelijk en veilig merk, daar is geen discussie over mogelijk. Ze bieden een totaalpakket en ik kan niet anders zeggen dan dat wij ‘groen’ bloed in onze aderen hebben stromen.

Tot slot: een korte blik op de toekomst?

Middelzee Motoren is in de coronajaren flink gegroeid, doordat mensen hun vrijheid zochten op het water. We merken nu dat de omzet stabiliseert, want de wereld is erg veranderd de laatste twee jaar. Het leven is onzekerder en duurder geworden. Wat nieuwe ontwikkelingen betreft: daar zijn we hard mee bezig en we zien de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet. 

Vergelijkbare berichten