Miedema Houtindustrie en Miedema Nautic: ‘Kennis en duurzame kwaliteit vormen onze grootste kracht’

Miedema Groep uit Leeuwarden bestaat uit meerdere bedrijven, waaronder Miedema Houtindustrie en Miedema Nautic. Eerstgenoemde is specialist in houtbewerking, terwijl de nautische tak toeleverancier is voor de jacht- en interieurbouw én volop gebruikmaakt van de houtbewerkingsmogelijkheden van Miedema Houtindustrie. Beiden signaleren een toename in de vraag naar duurzaam hout. Ondernemend Friesland ging in gesprek met Lute Smid (productieleider) van Miedema Houtindustrie en Wilco Tack (Hoofd Verkoper Binnendienst) en Folkert Sinnema (Verkoop Buitendienst) van Miedema Nautic.

Lute Smid vertelt over Miedema Houtindustrie: “Ronde kozijnen en togen maken is één van onze specialismen, maar we maken bijvoorbeeld ook glaslatten, traptreden en leuningen. Qua bewerkingen kunnen we onder andere schaven, CNC frezen en plaatmateriaal op maat maken. We hebben daarnaast een specials afdeling en twee spuitafdelingen. Onze opdrachten komen van een breed palet aan klanten: van een bouwer die één gootlijst nodig heeft tot een opdracht voor al het leuningwerk voor het Centraal Station van Utrecht. We doen daarnaast veel werk voor co-makers, Miedema Nautic, -Bouwmaterialen en – Projecten.”

Uitbreiding Houtindustrie
Dankzij toenemende vraag is Miedema Houtindustrie aan uitbreiding toe. “We groeien mee met de volumes die zij nodig hebben en de snelheid waarmee ze die willen hebben: we creeëren meer capaciteit door productielijnen toe te voegen. Wij denken altijd mee met de klant, daardoor hebben we veel langdurige samenwerkingen.” Een andere wens van klanten is het gebruik van duurzame houtsoorten. “Gecertificeerd hout – zoals FSC en PEFC – past perfect bij onze eigen duurzame zienswijze: we doen onze machinale houtbewerking op zelf opgewekte zonne- en windenergie, werken aan een zo laag mogelijke CO2-uitstoot bij transport en gebruiken zoveel mogelijk van het hout, zodat we nauwelijks afval hebben.”

Duurzaam verantwoord teakhout
Een bijzondere FSC® 100%-gecertificeerde houtsoort die in de grote loodsen in Leeuwarden ligt te drogen, is teakhout dat gebruikt wordt voor de jachtbouw. Wilco Tack en Folkert Sinnema van Miedema Nautic tonen de rondhout gezaagde stammen vol trots. “We hebben een goede samenwerking met een partner, waardoor we altijd een grote voorraad teak hebben. VSR Green Teak voldoet aan alle eisen en komt uit duurzame productiebossen in Zuid-Amerika. Dankzij deze voorraad kunnen wij grote orders aannemen van klanten uit de superjachtenindustrie. Eén van onze klanten bouwt nu een schip van 67 meter, daarvoor heeft hij zo’n 60 kuub teak nodig.”

Ook andere houtsoorten worden gebruikt voor de jachtbouw, dankzij de korte lijntjes met Miedema Houtindustrie kunnen de collega’s van Nautic bijvoorbeeld complete HPL- en fineerpakketten als freespakket aanbieden. De modeltekeningen van de klant worden in Leeuwarden uitgelezen en uitgevoerd, waarna de halffabricaten hun weg vinden naar nagenoeg alle scheepswerven in Nederland.

Uitdagend familiebedrijf
Voor zowel Houtindustrie als Nautic geldt dat kennis en kwaliteit de grote kracht vormen achter het succes. Smid: “Onze vakmensen hebben kwaliteit enorm hoog in het vaandel zitten: zij willen aan elke stap van het proces eer behalen. Tot het gelabeld inpakken van de pakketten aan toe.” Tack: “Er is bij Miedema bovendien veel ruimte voor eigen initiatief. Jongens en meiden die klaar zijn met hun technische opleiding nodigen we dan ook van harte uit om hier te komen werken. Bij dit familiebedrijf staan uitdaging en uitmuntende kwaliteit voorop.” Sinnema vat het krachtig samen: “Wij willen gewoon de beste zijn.”

www.miedemabouwmaterialen.nl

Vergelijkbare berichten