Miniem herstel van economie

Beurs trekt aan
Positieve signalen komen onder andere van de beurskoersen die fors hoger liggen dan een jaar geleden. Het aantal vacatures daalt nog steeds (met 15 procent), maar de krimp is de kleinste van de afgelopen negen maanden, signaleert carrièresite Monsterboard. In de geplaagde bouw lag het aantal vacatures slechts 3 procent lager dan een jaar geleden, de kleinste daling in dertien maanden. Ook uit Duitsland komt positief nieuws: onderzoeksinstituut IFO ziet het ondernemersklimaat verbeteren. En in de VS zet herstel door met een afnemende werkloosheid en positievere inkoopmanagers. In Nederland zijn inkoopmanagers ook wat minder pessimistisch dan in oktober, maar per saldo zien ze nog geen verbetering van de economie, blijkt uit de meting van branchevereniging Nevi.
 
Consument blijft aan de kant
Vraag is of de Nederlandse consumenten ook wat licht gaan zien. Consumenten worden nog steeds somberder over de economie, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt, signaleert ING, maar de vrije val van oktober en november is inmiddels afgevlakt. Individuele winkeliers melden goede kerstverkopen. En de autoverkopen, die volgens de Bovag in november nog met 31 procent daalden, stegen in december met 5 procent. Dat laatste cijfers is nog niet verwerkt in de Stand van Nederland, maar het bevestigt wel de hele voorzichtige trend omhoog.
 
Grote vraag is nu of het vertrouwen bij consumenten en bedrijven enigszins herstelt de komende maanden. Daarvoor is wellicht het eerste loonstrookje van 2013 noodzakelijk. Dan kan blijken dat bijvoorbeeld het koopkrachtverlies minder groot is dan nu veelal wordt gedacht. Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 een krimp van 0,5 procent. Dat is niet prettig, maar minder slecht dan de geschatte daling van 1 procent voor 2012.

Delen via

Vergelijkbare berichten