Ondernemend Friesland nieuws

Mobiliteit centraal thema tijdens Connect.frl 2019

Mobiliteit centraal thema tijdens Connect.frl 2019

Connect.frl, het jaarlijkse congres over nieuwste digitale innovaties en ontwikkelingen op het gebied van IT en ICT in Noord-Nederland, staat in het teken van mobiliteit. De zevende editie van het evenement biedt een uitgebreid dagprogramma voor aanstormende IT-talenten en brengt hen in contact met de projecten van tientallen Friese organisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven. Connect.frl wordt op woensdag 11 december gehouden in WTC Leeuwarden. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden opent het evenement.

Hoe verplaatsen wij ons in de toekomst, als vliegende auto’s en zelfsturende drones realiteit zijn geworden? Dit is een van de vragen die centraal staan tijdens Connect.frl 2019. “Het thema sluit natuurlijk aan bij de actualiteit. Daar spelen wij elk jaar op in”, vertelt organisator van het evenement Nienke Hoeksma. De keynotes gaan over vliegende auto’s en drones die helemaal zelfstandig kunnen vliegen. De zelfsturende drones zijn er al een tijdje. Het bedrijf Customdrone in Sneek loopt voorop in de ontwikkeling daarvan. De drones die het bedrijf van keynote speaker Mark Woortmeijer maakt, worden op veel plekken in Nederland ingezet; van overheidsgrond tot het boerenland en in de lucht, waar de drones bijvoorbeeld vliegtuigen inspecteren.

 

Ook het scenario met vliegende auto’s uit Back to the Future lijkt niet meer ver weg te zijn. De eerste auto is bijna klaar (lees: gecertificeerd) om de weg op - en de lucht in - te gaan. De auto wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf PAL-V en het ingenieurs- en adviesbureau Antea Group uit Heerenveen is hier nauw bij betrokken. Het bedrijf kreeg de opdracht om het luchtruim in kaart te brengen, zodat we straks weten hoe we deze nieuwe technologie op een veilige en effectieve manier in kunnen zetten. En datzelfde proces geldt rond de inzet van drones.

 

Het doel van Connect.frl is om aan jong talent uit de regio te laten zien wat er allemaal voor interessants aan de gang is. Het moet ze verleiden na hun opleiding in het Noorden te blijven werken, in plaats van naar de Randstad te vertrekken. Waarom? Vanwege het schrijnende tekort aan personeel met de vaardigheden die bedrijven nodig hebben om mee te gaan in de stormachtige technologische ontwikkeling die overal merkbaar is.

”De beste manier om dat te doen, is door het te laten zien en ervaren”, meent Hoeksma. Want er is heel veel tofs. Dat is niet altijd duidelijk, want zeg nou zelf: denk jij dat het Centraal Justitieel Incassobureau bezig is met geavanceerde blockchaintechnologieën om mensen makkelijker (en veiliger) online hun boete te laten betalen? Of dat het data science team van TKP Pensioen het Top Dutch Solar Racing team hielp bij het bepalen van hun strategie voor de zonnerace in Australië? Hoeksma: “Als student denk je natuurlijk niet aan je pensioen en als je dan TKP hoort denk je misschien: suffe toestand. Maar dat is helemaal niet zo.”

 

Wat er naast de keynotes op het programma staat: drie rondes aan Track Sessies (oftewel workshops) met meer dan tien bedrijven uit de regio, een collegetour met Mark Vletter van Voys en er is aandacht voor cloud computing. Hoeksma: “Er komen onder meer trainers vanuit Microsoft en Amazon die de deelnemers een masterclass geven en Ate van der Meer van digital specialist Snakeware uit Sneek verzorgt een keynote rondom dit thema. Van der Meer treedt tevens op als dagvoorzitter.”

 

Hoeksma verwacht op 11 december circa 1.500 bezoekers op het Connect.frl evenement in Leeuwarden. De helft daarvan zijn studenten van de mbo’s, hbo’s, en de universiteit.

 

Meer informatie over Connect.frl en kaartverkoop is te vinden op www.connect.frl.

 

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling