Movacolor uit Sneek uitgeroepen tot Friese Onderneming van het Jaar 2023

Movacolor uit Sneek is de Friese Onderneming van het Jaar 2023 geworden. Op dinsdag 18 april vond in Sint Annaparochie de finale van de Verkiezing Friese Onderneming van het jaar 2023 plaats. Commissaris van de Koning, Arno Brok overhandigde de prijs aan Marc Aandeweg en Bas Nieuwenhuis van Movacolor. De jury roemt het bedrijf omdat “Movacolor een kleurrijke onderneming is die reuring brengt in de internationale markt. Fris, solide en ambitieus. Een ambassadeur voor Fryslân ”, aldus juryvoorzitter gedeputeerde Friso Douwstra.

De andere twee finalisten Megahout uit Drachten en Nedcam Solutions uit Heerenveen waren samen met de winnaar doorgedrongen tot de finale. De jury bezocht gedurende één dag de finalisten en had bedrijfsinformatie uit de Business Maturity scan, een scan over duurzame inzetbaarheid en een scan over de financiële resultaten en positie van de bedrijven.

Alle finalisten hebben zich tweemaal gepresenteerd aan de jury en zijn intensief door haar bevraagd. De finalisten overwonnen de halve finale in maart. De zes halve finalisten bleven over uit een longlist van tientallen bedrijven. 

Bij het programma waren ruim 300 ondernemers en bestuurders aanwezig. In het zonnige Sint Annaparochie verzamelden de gasten zich bij Sportpark De Waaie. De drie finalisten presenteerden zich op verschillende locaties. Het laatste formele onderdeel was de juryondervraging op ‘de campus’ in het dorp. Winnaar van vorig jaar Dries Wajer (onderneemt in Wajer Yachts), Pieter Kooi (onderneemt in Kooi), Marcella Ensel-Boonstra (onderneemt in Ensel Staalkonstrukties) en juryvoorzitter Friso Douwstra stelden de allerlaatste vragen na een periode van circa acht weken voorbereiding.

Vergelijkbare berichten