Nederlanders kiezen massaal voor kerk

Het bedrijf bestaat 75 jaar en trakteert op schilderwerk. Iedereen kon hiervoor een project uit Noordoost Friesland aandragen. Door middel van een openbare stemronde heeft het publiek het winnende project gekozen.

Het winnende project is het Rijksmonumentale kerkgebouw aan de Legeweg 14 te Dokkum. 61 % van de stemmen ging naar deze kerk. 24 % van de stemmen was voor de Fonteinkerk en de clubhuiskamer van voetbalvereniging Be Quick kreeg 15 %. Totaal zijn er maar liefst 1.594 stemmen uitgebracht (inclusief de stem van hond Böfke). Veel stemmen waren voorzien van een persoonlijke betrokken boodschap. De reacties kwamen vanuit en hele land en zelfs van ver daar buiten.

De Verenigde Christelijke Gemeente (doopsgezind/remonstrant) heeft de beschikking over het winnende kerkgebouw. (bouwjaar 1852, naar ontwerp van Th. Romein) Het betreft een neoclassicistisch kerkgebouw, de stijl die teruggrijpt op de regels van de bouwkunst in de klassieke oudheid. Het gebouw wordt gebruikt voor de eredienst maar ook steeds meer voor algemene, kleinschalige culturele activiteiten. Vanuit de vrijzinnige achtergrond van de kerkgemeente bieden zij ruimte aan diverse kunstuitingen op het gebied van zowel de beeldende kunst als muziek. Ook faciliteren zij lezingen en voordrachten. Ze organiseren jaarlijks een zomer- en wintertentoonstelling, alsmede een verscheidenheid aan lezingen en meerdere concerten. Tevens is het gebouw beschikbaar als oefenruimte voor koren, orkesten, vergaderingen, trouwlocatie etc.

Omdat de inrichting van het gebouw sterk gedateerd is en niet meer voldoet aan de huidige eisen, had het kerkbestuur aanvankelijk het initiatief genomen voor een grondige renovatie, waarbij tegelijkertijd de bereikbaarheid en het gebruiksgemak vergroot zouden worden en het kerkgebouw ingrijpend gerestaureerd. Maar helaas, in 2011 werden zij uitgeloot voor de BRIM-regeling en in 2012 gebeurde dit nogmaals.Men is daardoor nu genoodzaakt om voor een sobere variant van het oorspronkelijke plan te kiezen. Geen verbouwing, maar vooral opknappen wat uiterst noodzakelijk is. Eén van de dingen die in ieder geval moet gebeuren is het schilderen van de binnenkant van het kerkgebouw.

 

In de maanden februari en maart zal het binnenschilderwerk uitgevoerd worden. De prijs van schildersbedrijf Loonstra bestaat uit 75 manuren en € 750 aan materialen. Om hiervoor in aanmerking te komen diende men voor 20 januari een non-profit project op te geven, vergezeld van een korte omschrijving, motivatie en fotomateriaal. Uit de ingezonden projecten werden de drie genomineerden gekozen. Tot 1 februari kon iedereen stemmen op het project van zijn of haar keuze.

De twee projecten welke niet gewonnen hebben ontvangen alsnog een waardebon van € 250,00.

Schildersbedrijf Loonstra is een AF-erkend en allround schilderbedrijf. Het bedrijf is opgericht in 1938 te Oostrum en vanaf 1953 gevestigd te Dokkum. De schilder- en beglazingswerkzaamheden vinden vooral in de regio plaats. Het overgrote deel binnen de onderhoudsmarkt. Inmiddels wordt het bedrijf door de derde generatie geleid. Een verfspeciaalzaak maakt onderdeel uit van de onderneming.

Delen via

Vergelijkbare berichten