Nederlandse start-ups met wereldwijde impact

april 5, 2025

Nederland is de thuisbasis voor veel innovatieve start-ups. Bedrijven die oplossingen bedenken voor enkele van de grootste uitdagingen ter wereld, zoals het bestrijden van plasticvervuiling, het groener produceren van kleding en het tegengaan van onnodige voedselverspilling. In dit artikel maakt u kennis met vijf geweldige Nederlandse initiatieven op het gebied van duurzaamheid en ontdekt u hoe hun ideeën daadwerkelijk het verschil maken.

The Great Bubble Barrier

Deze start-up heeft een slimme manier gevonden om plastic in rivieren tegen te houden voordat het de oceaan bereikt. Het bedrijf gebruikt bellen om plastic afval in het water tegen te houden en op te vangen voor recycling. De bellen blokkeren het plastic, maar laten boten, vissen en andere waterdieren door.

Hoe werkt The Great Bubble Barrier?

Door een buis met gaatjes wordt lucht geblazen, waardoor bellen in het water ontstaan. Al deze bellen samen zorgen voor een bellengordijn. De buis ligt schuin in de rivier tussen de twee oevers, waardoor de bellen het drijvende plastic naar de oever duwen. Daar wordt het plastic opgevangen en gerecycled. Dit briljante systeem voorkomt dat plastic in de oceanen terechtkomt. Een simpele maar effectieve oplossing.

Duurzame kleding

Alexandra Barker is een duurzaam kledingmerk uit Amsterdam. Door gebruik te maken van restpartijen stof van natuurlijke vezels verlaagt het merk zijn ecologische voetafdruk. Synthetische stoffen worden alleen gebruikt als deze gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Lokaal en ethisch verantwoord gemaakt

Alexandra Barker maakt kleding alleen op bestelling en werkt samen met lokale vaklieden in een eerlijke werkomgeving. Hierdoor maakt het bedrijf alleen wat ook werkelijk verkocht wordt, en is er geen sprake van overproductie. De ontwerpen zijn tijdloos en de kleuren passen bij elk seizoen, zodat de kleding langdurig gedragen kan worden. Echte slow fashion dus.

Fairphone

Een smartphone die 8 jaar meegaat, voor 70 procent uit duurzame materialen bestaat en op een eerlijke manier geproduceerd is? Het bedrijf Fairphone maakt dit werkelijkheid. De smartphone is gemaakt van duurzame materialen en eerlijk geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast garandeert het bedrijf acht jaar software-ondersteuning. De telefoon is zo ontworpen dat deze eenvoudig zelf te repareren is, waardoor u minder vaak een nieuwe telefoon nodig hebt.

Kwaliteit staat voorop

Daarnaast wil het bedrijf ook kwaliteit leveren. Zo heeft het nieuwste model een dynamisch OLED-scherm, waarmee u ook de meest exclusieve spellen kunt spelen op uw smartphone. De batterij laadt supersnel op en gaat de hele dag mee. Over duurzaamheid gesproken! Verder is de telefoon weerbestendig, kan hij goed tegen een stootje en kan het geheugen vergroot worden met een SD-kaart.

Nederlandse thee

Duurzaam geteelde thee, vol smaak, die niet de halve wereld over hoeft te reizen. Dat is waar Local Tea voor staat. En het is ze gelukt om een theeplant te vinden die goed gedijt in Nederland. Momenteel wordt de thee in een onverwarmde kas geteeld, maar later hopen ze dit ook buiten in de volle grond te kunnen doen.

Eerlijke thee vol smaak

Local Tea teelt de thee niet alleen duurzaam, maar ook eerlijk, met goede werkomstandigheden voor de werknemers. En met de smaak zit het ook goed. De thee wordt op ambachtelijke wijze verwerkt, waardoor de echte theesmaak naar boven komt. Verder maakt Local Tea gebruik van een circulair watersysteem. Van deze thee kunt u met een gerust hart genieten.

No Waste Army

Jaarlijks wordt er twee miljard kilo voedsel verspilt in Nederland. No Waste Army doet daar iets aan. Zij halen groente en fruit die supermarkten niet willen hebben op bij de boer en maken er iets lekkers van. Vervolgens verkoopt het bedrijf deze producten aan de consument door middel van een abonnement op een boodschappenbox.

Strijd mee

Door een boodschappenbox te bestellen, strijdt u mee tegen voedselverspilling. No Waste Army maakt heerlijke soepen, sappen en sauzen van groente en fruit die er op het eerste gezicht niet perfect uitzien. De smaak van een kromme wortel is echter net zo goed als van een rechte wortel. En naast het maken van lekkere producten, doneert No Waste Army regelmatig grote partijen aan voedselbanken in Nederland.

Al deze Nederlandse start-ups dragen op hun eigen manier bij aan een betere wereld. Of het nu gaat om het verzamelen van plastic, het produceren van duurzame mode en thee, of het tegengaan van voedselverspilling, ze maken allemaal een verschil. Waar een klein land groot in kan zijn!

Delen via

Vergelijkbare berichten