Netwerkgroep Ascendus verbindt, stimuleert en inspireert

Gerbranda is de bindende factor binnen Ascendus. Maar hij fungeert niet alleen als aanspreekpunt, op verzoek doet hij ook verkooptrainingen en probeert hij bedrijven aan elkaar te binden en verbinden. Met een schat aan ervaring in de verkoop bij bedrijven als Distrivers, Mos Groenten en Fruit, Borgesius Convenience en groothandel in schoonmaakartikelen Jaap Breman is hij wat dat betreft de juiste man op de juiste plaats.

Ascendus is inmiddels meer dan zeven jaar actief en bestaat op dit moment uit dertig verschillende ondernemingen. Iedere branche wordt door één onderneming vertegenwoordigd. Er zit bijvoorbeeld maar één advocaat bij, één bouwer en één tuinder. Gerbranda is nog bezig de groep uit te breiden met een vijftal ondernemers. Groter dan dat wil Ascendus niet groeien.

Waardevol

“Het is een hele hechte groep”, geeft Gerbanda aan. “Het respect onderling bij de leden is heel groot. Dat vind ik echt uniek aan de Ascendus groep. Er zitten een aantal grotere bedrijven bij, maar ook enkele ZZP-ers, en altijd wordt er naar elkaar geluisterd. Het onderlinge contact is geweldig. Het saamhorigheidsgevoel is groot.”

“Ascendus is voor deze verzameling ondernemers een verbindende factor”, gaat Gerbranda verder. “We werken samen, leren van elkaar en profiteren van de verschillende netwerken binnen de groep. Soms kan de ene ondernemer net even ergens een ingang creëren voor een andere. Als iemand tegen problemen aanloopt, kan de ander daarvan leren zonder tegen hetzelfde probleem aan te hoeven lopen. We verplichten elkaar nergens toe, maar stimuleren, inspireren en helpen elkaar. Elke derde woensdag van de maand komen we bij elkaar en uit de gemiddelde opkomst van 85 procent blijkt de waarde die Ascendus heeft voor de betrokkenen.”

Out of the box

Twee keer per jaar gaat de groep erop uit. “Dan doen we een bedrijfsbezoek of hebben we een gastspreker”, legt Gerbranda uit. “De leden doen hiervoor zelf suggesties. Kort geleden zijn we wezen varen. Daarbij konden ook relaties buiten Ascendus worden uitgenodigd. Op die manier kom je met anderen in contact in een ongedwongen setting. Dat kan nieuwe inzichten of samenwerkingsverbanden opleveren.”

“Soms organiseren we ook iets met een wat minder zakelijke inslag. Zo hebben we bijvoorbeeld Wim Anker al eens als gastspreker gehad en ook voormalig Cambuurtrainer Henk de Jong. Dit zijn niet meteen zakelijke gastsprekers, maar ze kunnen wel inzichten bieden buiten de gebaande paden. Ongeveer 80 procent van wat we organiseren is zakelijk en 20 procent is wat meer out of the box.”

Over de grens

Het concept van Ascendus werkt zo goed dat Gerbranda bezig is het concept buiten de Friese grenzen te brengen. “Hier in Friesland staat het nu goed. Ik wil het daarom kopiëren naar andere provincies. In januari 2018 willen we los in Groningen en Drenthe. Het is de bedoeling om twee keer in het jaar alle groepen van Ascendus vanuit de verschillende provincies bij elkaar te brengen. Zo kunnen de verschillende leden hun netwerk ook buiten de provinciegrenzen gaan uitbreiden.”

Delen via

Vergelijkbare berichten