NHL Stenden: Van collegezaal naar Ateliers en Labs

NHL Stenden wil benadrukken dat het méér is dan een hogeschool. De onderwijsinstelling ziet zichzelf namelijk vooral als ‘een kennis- en innovatiepartner, die studenten, docenten, onderzoekers en samenwerkingspartners uitdaagt om voorbij bestaande oplossingen en mogelijkheden te kijken’. En leren en innoveren doe je dan niet meer alleen in de collegezaal, maar aan de hand van ‘ateliers’ of ‘labs’, die zich vanuit diverse disciplines bezighouden met de uitdagingen waar individuen of organisaties in de samenleving voor staan. ‘Design Based Education’ heet de methode waarmee NHL Stenden dit wil realiseren. Een methode waar al concrete resultaten mee worden geboekt, zo kon geleerd worden tijdens het event ‘Een andere plek voor innoveren’. Het evenement vond plaats op 30 augustus in Leeuwarden.

Aan het begin van een nieuw ‘Academic Year’ kregen ruim 40 belangstellenden een inkijk in de ‘innovatie-ateliers’ (of labs) die NHL Stenden in samenwerking met partners heeft opgetuigd. Onder de belangstellenden bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en ook partijen als het Wetterskip en Circulair Fryslân. “Design Based Education” is een methode die misschien anders is dan menigeen gewend is”, zei directeur Campus & Facility Management Mathijs Rutten tijdens de tour tegen onze verslaggever. “Maar we boeken er mooie resultaten mee. Het leuke hiervan is dat studenten van diverse opleidingen met ook geheel verschillende talenten vaak multidisciplinair aan uitdagingen kunnen werken, die vanuit de maatschappij komen. We bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken, doen dat altijd samen met de doelgroep en we bedenken oplossingen, die we vervolgens ook weer toetsen bij de eindgebruiker. Daarbij mag je de plank ook best eens misslaan, als je maar vanuit de proefondervindelijke ervaring vérder gaat onderzoeken. Uiteindelijk kom je zo vaak tot verrassende oplossingen.” Patrick van Aalst, projectleider Atelier Digitale Didactiek en Job van ’t Veer van het lectoraat Digitale Innovatie Zorg en Welzijn maakten de deelnemers bewust van de DBE-methode door ze in 30 seconden een eend van legosteentjes te laten bouwen. Doordat iedereen zijn eigen referentiekader heeft, was iedere eend anders.

De rondgang ging onder andere langs de Blokhuispoort, waar diverse bedrijfjes zitten waar NHL Stenden mee samenwerkt. Ook werd een bezoek gebracht aan het ‘Inclusive Community Lab Fryslân’ (ICLF). Midden in de Leeuwarder woonwijk Huizum-West draait hier het project ‘Gewoon bij Truus’. Studenten van diverse opleidingen zoals Social Studies, Economie en Logistiek en International Business Administration werken hier aan oplossingen voor armoede en financiële schulden. “Die verschillende disciplines zorgen voor nieuwe inzichten en vaak betere oplossingen”, zo vertelde teamleider Social Work bij de Academie Social Studies Ellen de Bruin.

Hot

Dat ook de noordelijke samenwerking goed van de grond komt, bleek uit de ervaring die Annie Kats en Wendy Holtkamp van SPOT Groningen konden delen. SPOT Groningen is de organisatie achter De Oosterpoort en de Stadsschouwburg en in het kader van een gemeenschappelijk project genaamd Crosswise werken Groninger mbo- en hbo-instellingen samen met NHL Stenden aan vraagstukken. “Onze programmeurs wilden bijvoorbeeld laten onderzoeken of je kunt voorspellen welke acts je over een halfjaar moet boeken en ook welke zaalcapaciteit je dan nodig zou hebben”, zei Holtkamp. “Deze wens ontstond toen er na het boeken van de Haagse band Goldband een steeds grotere zaal nodig bleek, om alle belangstellenden tevreden te stellen. Wanneer je dat van tevoren beter had kunnen plannen had dit veel organisatorische rompslomp kunnen schelen. De studenten zijn na uitvoerig onderzoek van tal van datastromen heel dicht bij een systematiek gekomen waarbij je nauwkeurig kunt voorspellen wat in de nabije toekomst hot zal zijn en wat niet.”

Nagelborsteltje

De tour ging aan het eind van de middag langs het ‘Recycle Lab’ binnen NHL Stenden. In dit lab zijn studenten aan de slag gegaan met een verzoek vanuit de visserijsector. De vraag was: wat te doen met het oranje plastic polypropyleen die overal in zee en op het strand te vinden is? Dit breekt niet af en is een gevaar voor alles wat leeft in de zee. Dat oranje touw laat zich heel moeilijk recyclen, zo wisten docentonderzoekers Femke Jaarsma en Judith Ogink te vertellen. Toch wisten de studenten aan de hand van meerdere experimenten een methode te vinden, met als resultaat dat er bij wijze van proef nu nagelborsteltjes van worden gemaakt. “Het gaat niet zozeer om dat nagelborsteltje”, zei Judith, “maar het product is wel een symbool dat je er dus tóch nog iets van kunt maken. We zullen die borsteltjes dan binnenkort ook met veel voldoening aan de vissers overhandigen.”

De tour werd afgesloten in Restaurant Wannee waar chef-kok en docent Albert Kooij (auteur van het boek ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’) een pleidooi hield voor alles wat vers van het land komt. “Sommige boeren willen ons doen geloven dat zij ons voeden, terwijl het overgrote deel van hun productie over de grenzen verdwijnt en wij asperges duizenden kilometers laten vliegen omdat wij die op moment X of Y op tafel willen hebben. Die kant moeten we niet op. Niet de klant of de chef-kok bepaalt wat er op tafel komt, maar het klimaat, het weer en de seizoenen.”

Terugkijkend op de dag was er vooral tevredenheid. “Ik heb veel positieve reacties gehoord en het is mooi dat wij (mogelijke) samenwerkingspartners hebben kunnen laten ervaren dat onze andere kijk op innoveren tot uiting komt in een verrassende methode of samenwerking en zelfs in een passende inspirerende omgeving. Soms midden in de praktijk ”, aldus Oscar Couwenberg, lid van het College van Bestuur van NHL Stenden. ”Helemaal mee eens”, vulde Rutten aan. “Onze multidisciplinaire en onderzoekende rol willen wij pakken en uitbouwen voor en mét de samenleving. Maar dan moeten wel méér mensen weten dat we er zijn. Ik denk dat we nog altijd iets te bescheiden zijn als het gaat om onszelf in de etalage te zetten. Dit was een mooie eerste stap.”

Delen via

Vergelijkbare berichten