Nieuw Amicitia: van rotte kies tot witte parel

  

Bijzonder woonproject waardeert invalspoort naar binnenstad op

Burgemeester Ferd Crone is blij met deze ontwikkeling van Elizen Vastgoed in Twello: ‘Deze uitgelezen locatie verdient beter. Ik fiets dagelijks van mijn woonadres aan de Emmasingel naar het stadhuis langs deze plek en ik zal blij zijn als Amicitia de allure van weleer heeft.’

Crone doelt op de voormalige Sociëteit Amicitia die in 1840 op deze gunstige ligging werd gebouwd. In 1902 werd de uitspanning gekocht door de gebroeders Feldhaus die er een hotel-café-restaurant in exploiteerden. De fraaie binnenstad van Leeuwarden is grotendeels intact gebleven maar veel hotels zijn door de slopershamer verdwenen: o.a. De Klanderij, het oude Oranje Hotel, De Kroon, De Groene Weide, Buis, De Bleek, De Nieuwe Doelen, de zaken langs de Lange Marktstraat bij de vroegere veemarkt, Phoenix, Stadszicht en dus ook  Amicitia.

amicitia hotel

Dat was een neoclassicistisch gebouw van de bekende stadsarchitect Thomas Romein (1811-1881). Toen de functie van Amicitia veranderde kreeg het gebouw tevens een andere gedaante door de redelijk geslaagde toepassing van een mengstijl (eclecticisme genoemd) waardoor het een markant en romantisch ogend hoekpand bleef met twee fronten. In 1968 ging Amicitia tegen de vlakte en verloor Leeuwarden een beeldbepalend gebouw.

Herontwikkeling

De gemeente Leeuwarden onderkent al jaren dat het in 1969 gebouwde pand een doorn in het oog is. Het gebouw wordt gekwalificeerd als ‘richtingloos’, ‘een hard en plomp blok’ en ‘afkerend van de omgeving’.

Crone: ‘Vandaar dat de gemeente van harte heeft meegewerkt en nog meewerkt aan de herontwikkeling van Amicitia. Verder zijn wij blij dat Jo Coenen er na een aanpassing in 2009 in geslaagd is een aansprekend ontwerp te maken waarin de stedenbouwkundige supervisor Niek Verdonk, de gemeente en de welstandscommissie zich heel goed kunnen vinden.’

Architectuurrecensent en historicus Peter Karstkarel is blij verrast dat er een aanvang wordt gemaakt met de bouw (door Bouwgroep DijkstraDraisma). Hij heeft met name waardering voor de opvallende horizontale belijningen waardoor het volume wordt beperkt en de uitstraling wordt verhoogd.

‘De grote balkons op het zuiden bieden veel woongenot,’ aldus Karstkarel.

Crone: ‘Het uitzicht is prachtig. Voor het wonen in de stad betekent het nieuwe Amicitia een verrijking.’

Ontwikkelaar/investeerder Maré Elizen, die Amicitia in 2007 kocht, op de top van de markt, zal geen rendement op het project zien, maar hij blijft ambitieus en positief: ‘Ik zit al veertig jaar in dit vak. Als investeerder en belegger heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid en daar is ons bedrijf nog nooit voor weggelopen. Wij hebben hooggekwalificeerd vastgoed door heel Nederland en ik ben oprecht verheugd dat het centrum van Leeuwarden wordt opgewaardeerd door deze herontwikkeling.’

amicitia hotel

Leeuwarden raakt dus eindelijk verlost van haar ‘zorgenkindje’. Dat het zo lang heeft geduurd is opmerkelijk. Amicitia had een winkel- en kantoorfunctie, maar er is altijd leegstand in geweest waardoor het gebouw een nog desolater aanzien kreeg. Nu het nieuwe Amicitia de winkelfunctie combineert met exclusief wonen is dat een duurzame oplossing en inmiddels is meer dan de helft van de appartementen verkocht.

Dat de luxueuze en moderne wooneenheden met opvallende stijlkenmerken en hoogwaardige afwerking hun weg vinden naar mensen vinden die comfortabel en riant in de stade willen wonen, staat vast. De ligging van Amicitia is perfect – op de grens van de 19eeeuwse bebouwingsschil en goed bereikbaar – en de locatie aan het water en pal naast het Beursgebouw (ook van Romein) mag formidabel worden genoemd.

Zuigkracht naar binnenstad

Volgens Crone zal de zuigkracht naar de levendige binnenstad met haar vele terrassen toenemen als de invalspoorten daar naar toe uitnodigend zijn. Voor Leeuwarden zijn er vijf speerpunten: studiestad, de cultuurhistorische stad, watertechnologie (Cure & Care), de financieel/zakelijke dienstverlening én de centrumfunctie als winkelstad.

‘Mensen hoeven niet naar Groningen of Zwolle als ze willen winkelen. Leeuwarden heeft een prima winkelaanbod maar kan nog wel wat extra capaciteit in dat opzicht hebben. Ook om die reden is het goed dat Amicitia straks voltooid is. Zaken die veel vloeroppervlak nodig hebben, zoals Sting en H&M, moet je de ruimte bieden. Leeuwarden is niet alleen aantrekkelijk voor mensen die willen winkelen, maar ook voor hen die willen funshoppen, wat een extra dimensie heeft. Wij als stad moeten er verder voor zorgen dat de aanloopgebieden naar de binnenstad optimaal en zinnenprikkelend zijn. De rotte kiezen moeten dus weg.’

Met dank aan Jo Coenen en de ontwikkelaar die eigentijds en monumentaal wonen aan water creëren. Uit de bestaande situatie worden de begane grond en de eerste verdieping gesneden zodat een subtiele volumeverandering ontstaat en een nieuw, aantrekkelijk winkelgebied wordt gerealiseerd. Precies wat Crone graag ziet.

Delen via

Vergelijkbare berichten