Nieuwe Cambuurstadion: Voorbeeld voor duurzame isolatie met Friese vezelhennep

Primeur in Fryslân! Het nieuwe Cambuurstadion is de landingsplek voor grootschalige toepassing van Friese vezelhennep: meer dan 3.500m2 isolatiemateriaal van Friese bodem krijgt een plek in de nieuwe voetbaltempel. De partners zetten hiermee  een voortvarende stap op het gebied van duurzaamheid en de ontwikkeling van de Friese vezelhennepketen. In dit project werken lokale boeren, leveranciers, bouwers en SC Cambuur samen en markeert deze toepassing een belangrijke mijlpaal in de opschaling van biobased bouwmaterialen.

Voordelen van vezelhennep 
Vezelhennep biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele isolatiematerialen. Het is een duurzame keuze die bijdraagt aan de biodiversiteit en de opname van CO2. Het kan een nieuw verdienmodel voor boeren zijn. Daarnaast is vezelhennep gezonder voor medewerkers, omdat er geen bescherming nodig is tijdens de installatie en geen schadelijke stoffen bevat. Door lokaal geproduceerde materialen te gebruiken, nemen alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid voor een duurzamere toekomst.
Programmamanager Nick Boersma van Vereniging Circulair Friesland: ‘Wij zijn enorm trots dat we dit samen met alle partners hebben gerealiseerd. Samen bouwen we nieuwe ketens tussen de agrarische sector en bouwsector. Met Cambuur nu als voorbeeld hopen we dat veel meer partijen aansluiten.’

Cambuur als pionier 
Met de toepassing van vezelhennep is Cambuur een pionier en een voorbeeld voor andere bouwprojecten. De samenwerkende partners hierin, GreenInclusive, Miedema Bouwmaterialen, Van Wijnen, Plaveka, Cambuur en de verbindende spil Vereniging Circulair Friesland, willen andere partijen uitnodigen om ook te kiezen voor deze toepassing. Het nieuwe stadion laat zien dat kiezen voor duurzame bouwmaterialen mogelijk is. Zowel voor bedrijven als consumenten. Voor woningeigenaren is er ook een subsidie beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiemateriaal.

Delen via

Vergelijkbare berichten