Nieuwe Elfdorpenroute: geen stempels, maar Friese ervaringen verzamelen

Onlangs heeft VVV Waterland van Friesland de Elfdorpenroute gelanceerd. Grote kans dat deze net zo populair wordt als de beroemde Elfstedentocht. De Elfdorpenroute voert namelijk langs elf prachtige en gezellige dorpen in Zuidwest Friesland. Onderweg verzamel je geen stempels, maar echte Friese ervaringen. De verwachting is dat een groot aantal mensen op de fiets of e-scooter stapt om deze unieke tocht der dorpstochten te beleven!

De Elfdorpenroute is een fietstocht dwars door Zuidwest Friesland. Zoals de naam al doet vermoeden, kom je langs elf schitterende dorpen. De tocht is 170 kilometer lang en bijzonder afwisselend. “We hebben deze route ontwikkeld, omdat er in ons gebied heel veel te beleven valt”, zegt Grietje Hoekstra van VVV Waterland van Friesland. “Vaak gaan mensen naar de Elfsteden toe, want die kennen ze van de beroemde schaatstocht, maar er is nog zoveel meer. Dat laten we zien met deze route. Je bezoekt hiermee elf van de 133 dorpen die Waterland van Friesland rijk is. Je fietst door het weidse platteland, het glooiende en bosrijke Gaasterland en geniet van de Friese Meren en het IJsselmeer. Kortom, deze route heeft alles in huis om de toerist én de inwoner volop te laten genieten.”

Meerdaagse fietstocht

De Elfstedenrouteis gezien de afstand een meerdaagse fietstocht. “Dat maakt deze tocht extra aantrekkelijk”, aldus Grietje, “want je kunt er echt een korte vakantie van maken. Gemiddeld fiets je de route in drie tot vier dagen, of langer als je het echt rustig aan wilt doen. Onderweg overnacht je in een hotel, bed and breakfast of trekkershut. Die kun je in veel gevallen via het zoek- en boeksysteem van VVV Waterland van Friesland direct boeken, zelfs tijdens een pauze onderweg.”

Twee lussen vanuit Balk

De fietstocht bestaat uit twee lussen die met elkaar zijn verbonden. Vanuit het mooie en veelzijdige dorp Balk gaat de route richting de watersportdorpen Woudsend en Heeg en het knusse plaatsje Oudega. Daarna voert de Elfdorpenroute door het Friese landschap in de richting van de badplaats Makkum aan het IJsselmeer. Vanaf daar wordt koers gezet naar het gezellige Koudum. Via het glooiende Gaasterland en het brinkdorp Oudemirdum eindigt de eerste lus weer in Balk. De tweede lus gaat van Balk, Lemmer (strand, gezelligheid en UNESCO-erfgoed) en Joure (de bakermat van Douwe Egberts en Pickwick) naar het watersport- en Kameleondorp Terherne. Daarna moet je met je fiets of e-scooter even ‘oerstekke’. Dit gebeurt met twee veerpontjes: Rufus en Woudfennen. Daarna wordt het elfde dorp bereikt: het gezellige watersportdorp Langweer. Vanaf daar voert een mooie route weer terug naar Balk.

Friese ervaringen verzamelen

De Elfstedenroute is te vinden op de website van VVV Waterland van Friesland. Via de vermelde knooppunten kan de route eenvoudig worden gevolgd. De knooppunten zijn als GPX-bestand te downloaden voor de navigatie. “Bij alle knooppunten wordt met de route meer verteld over de dorpen die je bezoekt”, aldus Grietje. “Zo kun je optimaal genieten. Bij de beroemde Elfstedentocht haal je in elke stad een stempel op, met deze route verzamel je binnen elk dorp een echte Friese ervaring. Onderweg trouwens ook, want deze route laat echt al het mooie van Waterland van Friesland zien.”

Vergelijkbare berichten