Nieuwe plannen Natuurmuseum Fryslân gepresenteerd tijdens Museumweekend

De huidige vaste expositie in de zalen die gewijd zijn aan de thema’s Water & Weide gaan er helemaal uit. Na vijf jaar is duidelijk geworden dat de bezoekers er niet echt geboeid door zijn en dat er te weinig natuurleuke informatie wordt verteld. Na maanden brainstormen en voorbereiden zijn de plannen nu concreet. Het museumweekend biedt een mooie gelegenheid om de plannen aan een groot publiek te tonen.

 

Verbazing en verwondering Voor de nieuwe inrichting is niet gekozen voor een thematische aanpak. Het idee van een weide- en waterzaal wordt dan ook volledig losgelaten. Directeur Gerk Koopmans licht toe: ‘De nieuwe zalen zullen uit een vijftiental units bestaan: eilandjes waarop steeds één afgerond onderwerp behandeld wordt. Bezoekers kunnen deze in willekeurige volgorde bekijken. Iedere unit zal zijn eigen verhaal vertellen en wordt op een verrassende manier gepresenteerd. Het zijn kleine theatertjes, waar steeds weer iets anders beleefd kan worden. Ze zijn dan ook allemaal verschillend. In de units zullen we veel meer objecten uit de eigen museumcollectie laten zien. We streven ernaar dat bezoekers een unit verlaten met een gevoel van verbazing en verwondering. Dat ze iets nieuws geleerd hebben en zien hoe bijzonder de natuur is.’

 

Een groot voordeel van het gekozen concept is de flexibiliteit van de inrichting. Units die aan vervanging toe zijn kunnen eenvoudig verwisseld worden zonder dat daarvoor de hele zaal heringericht hoeft te worden. Het is de bedoeling dat die wisseling continue doorgaat zodat per vier of vijf jaar de hele zaal weer anders is.

 

Het Museumweekend is de laatste gelegenheid om de bollen en bootjes van de Weide- en Waterzaal in oude glorie te bekijken. Na dit weekend gaat de sloop erin! Tegelijkertijd worden tijdens dit weekend de plannen voor de nieuwe inrichting verder toegelicht met een virtuele rondleiding langs de units, animaties en tekeningen. Vóór de zomer zal de eerste zaal klaar zijn, in het najaar de tweede.

 

Het onderwerp van één van de units is schelpen. Om vast een indruk te geven van de schoonheid en pracht van schelpen zijn er in samenwerking met de Schelpenwerkgroep tal van activiteiten ontwikkeld. Zo zal er in het atrium een bak met schelpen komen te staan. Kinderen kunnen hier een mooi exemplaar uithalen en aan de hand van een zoekkaart de schelp op naam brengen. Bezoekers kunnen ook eigen schelpen meenemen en die deze dag door leden van de Schelpenwerkgroep laten determineren. Door het hele museum heen staan vitrines die gevuld zijn met de mooiste verzamelingen van de leden van de Schelpenwerkgroep. Ook zal er een selectie te zien zijn van de collectie van het Natuurmuseum. Tenslotte kunnen kinderen van hun eigen schelpen een gipswerkstuk in elkaar knutselen.

 

Het Museumweekend vindt plaats op 10 en 11 april van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

 

Voor meer informatie: www.natuurmuseumfryslan.nl

Delen via

Vergelijkbare berichten