Ondernemend Friesland nieuws

‘Een leefbare wereld betekent ook: je talenten kunnen benutten’

‘Een leefbare wereld betekent ook: je talenten kunnen benutten’

De bewoners van Muiderberg halen hun energie straks uit een warmtenet. De Friese project- en procesmanager Jacob Stuiver staat de gemeente Gooise Meren bij met de begeleiding van dit schitterende project. Stuiver: “Een project dat naadloos aansluit op onze klimaatambities. Het bijzondere is dat de Muiderbergers zelf eigenaar zijn en blijven van het warmtenet. Een proces als dit vraagt een actieve betrokkenheid van de gemeente. Het is mooi om daar een rol in te kunnen spelen.

Sinds 2019 begeleidt Jacob Stuiver projecten en processen op het gebied van leefomgeving, infrastructuur en duurzaamheid. Sinds 1998 is hij zelfstandig ondernemer, met aanvankelijk de focus op civiele techniek. In 2019 verlegde hij zijn koers naar project – en procesmanagement: “Ik vond het niet langer bevredigend om alleen maar vanuit techniek te werken. Ik kreeg steeds meer fascinatie voor de organisaties zelf. Mensen bij elkaar krijgen om samen een project van de grond te krijgen om een proces op gang te krijgen. Daar gaat mijn hart naar uit.”

 

Tegenstrijdige belangen

Op dit moment is hij als projectmanager betrokken bij de reconstructie van de N355. Voorheen leverde hij bijdragen aan projecten zoals Holwerd aan Zee en knooppunt Joure. Dat laatste project bracht hem ertoe om de masteropleiding ‘Project en procesmanagement in de groene leefomgeving’ te volgen. Stuiver: “Bij een groot infrastructureel project als Knooppunt Joure zijn partijen als het Rijk, de Provincie, de gemeente, de aannemer en ook nog eens de bewoners betrokken. Veel partijen met soms tegenstrijdige belangen. Daardoor gebeuren niet altijd die dingen die zouden moeten gebeuren, met het gevolg dat het maatschappelijk niet altijd voorop staat. Deze opleiding heeft mij handvaten gegeven om dit soort complexe projecten nog beter te kunnen begeleiden.”

 

Mondige burger
In de loop der jaren zijn burgers steeds intenser betrokken geraakt bij de inrichting van de leefomgeving. En die burgers worden ook nog eens steeds mondiger. Jacob Stuiver: “Die trend zie ik heel duidelijk terug bij een project zoals het warmtenet in Muiderberg. De ontwikkeling heeft twee kanten. Het grote voordeel is dat je een breed draagvlak creëert. Nadeel is dat niet iedereen al bekend is met deze nieuwe manier van werken waardoor ontwikkelingen stroperig worden en processen vertragen. En dat terwijl snelheid zo gewild is als het om klimaatdoelen gaat.” Het is dan een kwestie van vallen en opstaan, zegt Stuiver: “Met als resultaat dat we soms onrealistische doelen en termijnen stellen die bij nader inzien niet haalbaar blijken. De praktijk zal uiteindelijk uitwijzen welke route realistisch is.”

 

Toekomst
Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een leefbare leefomgeving, dat ziet Stuiver als zijn missie. Daarbij draait het niet alleen om klimaat: ”Ik heb vijf zonen, voor wie ik een duurzame toekomst wens. Een toekomst waarin we voorzichtig en verstandig omgaan met onze aarde. Maar ook een toekomst met perspectief, een toekomst waarin onze kinderen hun talenten kunnen benutten.

 

Eén van mijn zoons wil graag boer worden. Hij heeft al een snuffelstage gevolgd en is sindsdien niet meer bij het boerenbedrijf weg te krijgen. Ik heb hem wel al gewaarschuwd: het vak zal er over vijf jaar heel anders uitzien dan nu, en daar moet je op voorbereid zijn. Maar er moet wel ruimte zijn en blijven om zijn talenten te gebruiken in een duurzame(re) leefomgeving. We zijn er niet met de constatering dat de veestapel moet afslanken. Daar begint het verhaal pas.”

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen