Ondernemend Friesland nieuws

Arnold Grootveld, Happy Whale: “Elektrisch varen is net als zeilen”

“Elektrisch varen is net als zeilen”

Elektrisch varen heeft de toekomst volgens directeur Arnold Grootveld van verhuurbedrijf Happy Whale (standplaats Offingawier). Grootveld verhuurt elektrische sloepen in Friesland en heeft honderd boten in de vloot. Elektrisch varen is een ervaring die volgens hem heel dichtbij zeilen komt. De directeur van Happy Whale is zelf fervent wind- en kitesurfer, maar inmiddels ook verknocht aan de elektrische sloep.

“Je ervaart helemaal geen geluid als je vaart. Je hoort alleen de kabbelende golven”, aldus Grootveld. “Toeristen kiezen sinds een aantal jaar massaal voor deze nieuwe manier van recreëren. Friesland is groeiende in duurzaamheidstoerisme.  Mensen gaan van bezit naar gebruik. De elektrische sloep past naadloos in dat plaatje.”

 

Ambitie van Happe Whale

De vraag is groot, maar bij de oprichting van Happy Whale in 2016 was er nog nauwelijks aanbod. Sloepenbouwers leverden tien tot twintig boten per jaar af. De ambitie van Happe Whale was groter. Arnold Grootveld wilde binnen twee jaar een vloot met honderd boten in de verhuur. Dat ging niet zonder slag of stoot. “We hebben nooit concessies gedaan aan de sloep. We willen de huurklant namelijk de beleving geven alsof hij met een eigen sloep vaart. We hebben de sloepen dan ook rijk uitgerust en voorzien van een sterke motor en groot accupakket. De afgelopen jaren hebben we echter geworsteld met de betrouwbaarheid van de sloepen. Alhoewel sloepenbouw, elektrische aandrijving, accu-technologie en telematica sinds jaren in andere markten wordt toegepast, hebben we tot dit seizoen nodig gehad om de betrouwbaarheid van de sloep te verbeteren. Begin vorig seizoen waren er dagen dat tien procent van de sloepen problemen gaf, wat onacceptabel is voor een verhuurbedrijf. Nu ligt dat ver onder de één procent. Daarvoor hebben we wel een nieuwe onderhoudspartner moeten vinden en de sloepen verhuur-proof moeten maken.”

 

Vestiging

Happy Whale heeft geen eigen locaties. Alle boten zijn bij andere ondernemers ondergebracht. Dat maakt dat Happy Whale een groot netwerk heeft van tien verschillende vaargebieden. “De boten zijn van ons. Wij betalen de locaties liggeld. Zij verhuren de sloepen voor ons. De locatie speelt voor ons een belangrijke rol. Het voordeel voor de ondernemer is dat deze zelf geen sloep hoeft te kopen, geen tijd aan marketing kwijt is en geen zorgen over het onderhoud heeft. Toch kan hij een extra dienst aan de klant bieden. Wij regelen de verhuur.”

 

Locaties

Toen Happy Whale in 2016 van start ging, was elke locatie hen lief. Vier seizoenen later trekken ze de conclusie dat ze belangrijk willen zijn voor de locatie. “Door het aantal locaties te verminderen verdienen de bestaande locaties meer en bedienen ze meer klanten. Verder kiezen we momenteel slechts nog voor jachthavens, vakantieparken en campings. Van restaurants aan het water hebben we helemaal afscheid genomen.” 

 

De vloot moet over vijf jaar twee keer zo groot zijn. Happy Whale wil in 2026 tweehonderd boten in de verhuur hebben. De oude sloepen worden de komende twee jaar verkocht om de vloot jong en fris te houden. Daarmee ontstaat een nieuwe bedrijfstak voor Happy Whale. “Er is nu veel vraag naar elektrische sloepen. Wij maken de overstap naar elektrisch varen gemakkelijker.”

www.happywhale.nl

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen