Bouwbedrijf Jelle Bruinsma start nieuw prefab bouwbedrijf

BYNT wordt een toeleverancier voor de prefab houtskeletbouw. Dat betekent dat een huis grotendeels tot stand komt in de fabriek. In het fabriekspand worden zowel complete woningen in prefab elementen gerealiseerd als halffabricaten, zoals dak-en wandelementen voor de woning-, en utiliteitsbouw. De fabriek wordt ‘state of the art’. Bouwtekeningen worden op kantoor in een speciaal 3D tekenprogramma uitgewerkt. Deze worden vervolgens doorgestuurd naar twee robots die zagen, spijkeren en frezen. Aan het einde rolt er dan een compleet houtskeletbouwelement van de band. Alleen de invoer van hout en isolatiemateriaal wordt nu nog handmatig gedaan.

Rintje Miedema: “Uitsparingen voor bijvoorbeeld stopcontacten, ramen en deuren die door de tekenaar zijn aangegeven worden compleet door de robot uitgefreesd. Hier komt geen mensenhand meer aan te pas. Zo verhogen we de productie en wordt de bouwtijd verkort. We willen zoveel mogelijk werkzaamheden van de bouwplaats afhalen en naar de fabriek verplaatsen. Dat betekent dat we de uitstoot van stikstof aanmerkelijk reduceren en tegemoetkomen aan de toenemende vraag van houtskeletbouw. Hout is immers een materiaal wat stikstof opslaat” Dat duurzaamheid een van de pijlers van het bedrijf is wordt wel duidelijk door de elektrische heftruck, elektrische bedrijfsauto en de 720 zonnepanelen die op het dak komen. Hiermee is de hele fabriek meer dan zelfvoorzienend en levert zelfs energie terug aan het elektriciteitsnet. BYNT zal werk bieden aan zes tot acht mensen in de productie en aan 3 mensen op kantoor.

Planning
De bouw is inmiddels in volle gang. Het imposante fabriekspand van BYNT aan de Industrieweg moet voor de bouwvak van 2021 klaar zijn. De robots en machines worden in het laatste kwartaal van dit jaar geïnstalleerd en vanaf dat moment wordt er volop getest. Medio 2022 draait de fabriek volledig operationeel voor klanten uit de bouwsector. 

Delen via

Vergelijkbare berichten