‘BR Controls maakt gebouwen slim’

BR Controls is ontstaan in 1999 in Zwolle als Systemintegrator. In de loop der jaren werden steeds veelvuldiger in specifieke gevallen eigen producten ontwikkeld die werden aangestuurd met eigen software en zo groeide het bedrijf naar 65 personeelsleden en twee vestigingen in respectievelijk Zwolle en Drachten. Integratie van de afzonderlijke systemen tot één centrale regeling resulteerde uiteindelijk in een ‘web based’ gebouwregelaar in de vorm van een app. Dit systeem vond zijn weg naar onder meer de gemeente Groningen, het belastingkantoor in Leeuwarden, installateurs in Noord-Nederland en veel klanten in een breed scala aan sectoren, zoals kantoorgebouwen, scholen, zwembaden, sporthallen, hotels, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, laboratoria, crematoria, datacenters, kerncentrales en centrale warmtegebouwen.

Maatpak

Albertus Boonstra: “Wij leveren geen confectiekleding, maar een maatpak, waarvoor wij terug kunnen vallen op een team van specialisten. Door de accountmanager wordt met de klant binnen een bepaald budget een lijst van wensen en eisen vastgesteld, inclusief de daardoor benodigde hard- en software. Onder leiding van een projectleider gaat het uitvoeringsteam daarmee aan de slag. De projectleider is verantwoordelijk voor de informatiestroom naar zowel de diverse afdelingen als de klant en monitort de voortgang. Waar nodig worden hetzij hardware-, hetzij softwarematig klantspecifieke oplossingen ontwikkeld. Dat is waar de kracht van het bedrijf zit: we produceren zelf, ontwikkelen waar nodig en stellen alles in bedrijf. Doordat we dat allemaal in eigen hand hebben zijn we flexibel en zijn de faalkosten laag. We maken jaarlijks een stabiele groei door en zijn dus continu op zoek naar technisch georiënteerde mensen in de breedste zin van het woord.”

Multisensor doorbraak

“In het verleden had je verschillende sensoren nodig voor verwarming, bewegingsdetectie, verlichtingsintensiteit, luchtkwaliteit enzovoorts. Dat bleek in een gebouw met erg veel glas niet mogelijk omdat daar geen plaats voor was. De enige mogelijkheid was een multisensor in het plafond, maar die bestond toen nog niet. Dus hebben we zelf een sensor ontwikkeld die het mogelijk maakt om al die verschillende metingen te combineren in een enkele multisensor. En dat was best een revolutionaire technologische doorbraak.” 

Deze sensor meet ruimtetemperatuur, plafondtemperatuur, gevoelstemperatuur, CO2 VOC (luchtkwaliteit en CO2 gehalte), relatieve luchtvochtigheid, aanwezigheid, lichtintensiteit, geluidsdruk én positiebepaling, zo legt Boonstra uit. “Hierdoor kan het hele binnenklimaat per zone/ruimte naar wens worden ingesteld, beheerd en bewaakt. Gevolg: geen energieverspilling, behaaglijke ruimtecondities, duurzaamheid en een gezond werkklimaat en bovendien in te stellen via een app.”

Hoogtepunten – Leermomenten

Albertus Boonstra is sinds 2012 werkzaam bij BR Controls en beschouwt de ontwikkeling van de multisensor en de integratie van alle disciplines in een web based regel-app als het hoogtepunt van BR Controls. “En dat wordt met vrijwel ieder nieuw project verder geoptimaliseerd,” vertelt hij. “Heel het gebouw in je hand.”

Delen via

Vergelijkbare berichten