Ondernemend Friesland nieuws

Campagne ‘De bouw iets voor jou’

Campagne ‘De bouw iets voor jou’

Ze hebben een kort lijntje met Ondernemend Friesland en dus zal menig lezer weten dat er in Friesland sinds enkele jaren een bijzondere campagne loopt onder de titel ‘De bouw iets voor jou.’ Een bijzonder initiatief, omdat deze campagne er in opdracht van de gezamenlijke Friese bouwsector alles aan doet om meer jongeren te interesseren voor een bouw- of infraopleiding. OF sprak met campagnemanager Tineke de Groot.

Nog heel even kort: wat is de achtergrond van de campagne?
Jongeren komen in Nederland al heel vroeg voor een keuze te staan: wat voor profiel

of vervolgopleiding willen ze doen? De landelijke bouwsector – en de Friese bouw gaat daarin mee – is van mening dat het dan goed is om jongeren al vanaf groep 7/8 kennis te laten maken met de bouw en infra. Dat is nodig omdat nog te weinig jongeren een bouwopleiding kiezen, terwijl de bouw hen juist hard nodig heeft. Ook omdat veel jongeren niet weten hoe divers de bouwsector wel niet is. Dat is ook een centrale boodschap in de campagne, dat je in de bouw alle kanten op kunt en uitdagend werk biedt. Ook voor de toekomst. Of je nu met je handen of met je hoofd wilt werken.

 

Ben je tevreden over de resultaten?

Tevreden achteroverleunen is er niet bij, want dit is een enorme uitdaging waar de hele bouwsector in Nederland voor staat. Denk aan de veranderende arbeidsmarkt, de demografische krimp, het imago van techniek en voldoende goede docenten. 

 

Maar ik ben er trots op dat de Friese bouwsector al vele jaren van de regionale campagne -samen met het onderwijs - echt een ‘Mienskip-actie’ heeft gemaakt. We bereiken jongeren nu met gemeenschappelijke inspanningen tijdens open dagen, met gastlessen, praktijkopdrachten, bedrijfsbezoeken, veel social media en tal van filmpjes waarin ze zichzelf goed kunnen herkennen. Jongeren zien dat er in de bouw van alles mogelijk is, van timmerwerk tot bureauwerk. De jongeren die we allemaal hebben gefilmd, stralen de lol in hun werk of stage uit. Bij al die activiteiten werken bouwbedrijven mee, niemand probeert elkaar vliegen af te vangen en wie meedoet hoeft niet direct met zijn logo vooraan te staan. Dat is iets om hartstikke trots op te zijn.

 

Noem eens wat hoogtepunten

Dat zijn er te veel om op te noemen. Maar een recent initiatief van Bouwmensen Friesland waarin we nauw samenwerken, vind ik echt geweldig. Jongeren van de BWI opleidingen (Bouwen, Wonen en Interieur)., red) in Friesland, kunnen vanaf de herfstvakantie de theorie die ze op school krijgen bij Bouwmensen in Leeuwarden in de praktijk brengen. Bouwmensen heeft hiervoor op schaal het Circulair Modulair Huis ontwikkeld. Nu het in coronatijd moeilijker is om in de praktijk aan de slag te gaan, is dat een geweldige oplossing om toch ervaring op doen. Later voegt Bouwmensen hier ook Installatie en Electro werk aan toe. Leerlingen BWI en PIE kunnen dan gezamenlijk in en aan het huis werken. Een ander hoogtepunt het grote aantal gastlessen en bedrijfs- en projectbezoeken dat we met experts uit de Friese bouwsector organiseren en de films die we regelmatig laten maken. Bij alles willen we jongeren verrassen. In november komen we met een film waarin enkele toppers uit de Friese Bouwwereld hun visie geven op de rol die de Bouw en Infra kunnen spelen gelet op de klimaatverandering waar we mee te maken hebben. We willen dat jongeren het besef krijgen dat dit een geweldige sector is waar je van alles kunt worden en waar je letterlijk bezig bent de wereld van morgen vorm te geven met alle maatschappelijke vraagstukken die daarbij horen.

 

https://debouwietsvoorjou.nl

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling