Ondernemend Friesland nieuws

De week van Laurens Snoek (Centrum voor Bedrijfsopvolging)

De week van Laurens Snoek (Centrum voor Bedrijfsopvolging)

Het werk van een ondernemer gaat altijd door. Maar de maandag is wel een belangrijke dag, het begin van een week waarin weer doelen bereikt kunnen worden. Vandaag duiken we in de week van Laurens Snoek, partner bij Centrum voor Bedrijfsopvolging. Hoe ziet zijn agenda eruit en wat houdt hem bezig?

Waarin onderscheiden jullie je?

Bij het Centrum voor Bedrijfsopvolging zijn alle 15 partners zeer ervaren ondernemers en specialisten. Zij kennen het klappen van de zweep en zijn zelf eigenaar geweest van een of meerderere ondernemingen. Alle partners hebben hun eigen bedrijven groot gemaakt of ruime ervaring opgedaan in fusies en overnames. Die kennis en ervaring zetten zij nu in voor andere ondernemers die vaak voor het eerst te maken krijgen met aan- of verkoop van een onderneming, of met familieopvolging. Het Centrum voor Bedrijfsopvolging is een toonaangevende speler in Nederland en heeft in elke regio in Nederland een of meerdere overnamespecialisten.

Alle partners van het CvB zijn in hun regio ook sociaal-maatschappelijk actief. Voor mij betekent dit dat ik sinds kort voorzitter ben van het prachtige Friese Zaken. Daarnaast ben ik Lead Mentor bij Entrepreneur Mentoring Service en voorzitter van twee DGA-Clusters van MKB en VNO-NCW Noord.

 

Wat vind jij als ondernemer het mooiste van je vak?

Het mooiste aan mijn vak is om met ondernemers nieuwe kansen te vinden. Mijn eigen ervaringen komen hierbij goed van pas. Door de jaren heen heb ik als ondernemer successen gekend, maar ben ook een paar keer flink onderuit gegaan. Deze ervaringen draag ik mee in mijn huidige rol. Daarnaast krijg je zoveel verschillende vraagstukken en praktijkvoorbeelden onder handen, dat je een enorm arsenaal aan oplossingen en denkrichtingen ontwikkelt, waardoor je heel snel strategisch leert schakelen. Het constante bouwen aan nieuwe mogelijkheden ongeacht wat omstandigheden doen drijft me enorm.

 

Waar wil je over 5 jaar na nu staan, als ondernemer?

Het Centrum voor Bedrijfsopvolging bestaat al ruim 15 jaar met veel ervaring en expertise. Vorig jaar zijn we een intern verbetertraject gestart om weer klaar te zijn voor onze eigen volgende groeifase. Daar komt bij dat er in de fusie- & overnamemarkt momenteel veel dynamiek is en in het MKB een generatiewissel van ‘eind-zestigers’ naar ‘begin-veertigers’ speelt. Over vijf jaar hebben we een prachtige, nog sterkere organisatie staan en hebben we een flinke bijdrage geleverd aan zowel de generatiewissel als aan een robuuster MKB.


Noem eens 1 afspraak die je voor de komende week in de agenda hebt staan.
Wat springt eruit, waar verheug je je op?

De agenda is vol. Er speelt veel op dit moment. Zo verwachten we een mooie stap te maken in een erfkwestie, waarin wij de erfgename vertegenwoordigen en het geërfde bedrijf verkopen. Daarnaast zit ik deze week samen met mijn collega Richard Temmink tweemaal bij een notaris voor de closing van een bedrijfsoverdracht. Dat is voor ons een speciaal moment. Eigenlijk verheug ik me op de hele week, maar er is wel één afspraak waar ik bijzonder naar uit kijk. Dat betreft de closing van één van de bedrijfsoverdrachten.

 

En waarom?

Bij deze bedrijfsoverdracht zijn we betrokken bij de aankoop van een uitzendorganisatie. De branche waar mijn roots liggen. Dat is een branche die een dynamisch jaar achter de rug heeft met de invoering van de WAB en met Corona. We kopen dit bedrijf aan namens onze client die een sterke, regionale onderneming bouwt middels een buy & build strategie. Oftewel door het aankopen van bedrijven. Wij zijn betrokken bij de uitwerking van de buy- & buildstrategie als fusie- & overnameadviseur. We werken aan een erg mooie doelstelling, die alle aspecten van ondernemerschap raakt en waar mijn branchekennis en netwerk goed van pas komen.


Tot slot: welke ondernemerstip zou jij met iedere lezer willen delen?
Wij zijn als Centrum voor Bedrijfsopvolging veel betrokken bij strategische samenwerkingen. Denk aan buy & build strategieën, maar ook aan fusies en joint ventures. Op dit vlak liggen enorme kansen voor het MKB. Schaalgrote is in veel branches de sleutel om in de toekomst winstgevend te blijven. Je ziet daardoor dat in diverse branches het middensegment in het MKB zwaar onder druk staat door grote, dominante partijen. Er liggen voor het MKB, juist door samen te werken, veel kansen om competitief te zijn ten opzichte van die grote spelers. Oftewel: alleen ga je hard, samen kom je ver.

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen