Ondernemend Friesland nieuws

Grand Café Z: hub van creativiteit en verbinding

Grand Café Z: hub van creativiteit en verbinding

Hij is een ras optimist. En dus liet Haise Bosma zich niet uit het veld slaan door de coronapandemie. Met ‘zijn’ Grand Café Z, gevestigd in het voormalige Waterleiding-gebouw aan het Zaailand, Leeuwarden, bouwde hij juist tijdens het Lock down-rijke 2020 en 2021 verder een aan een horecazaak dat veel méér is dan restaurant of ‘grand café’. Zijn bedrijf slaagde erin om tijdens de pandemie te transformeren tot een ware hub van creativiteit, sociale interactie en gezelligheid. En dus staat Grand Café Z nu klaar om vérder te gaan. ‘Genieten en tot verbinding komen met anderen kan alleen in een inspirerende en vertrouwde omgeving. Dát bieden wij; dát is onze belofte.’

Hoe begon jouw Grand Café Z-avontuur?

Ik kom uit een ondernemersgezin en heb in mijn leven veel verschillende dingen gedaan. Met compagnon Paul van der Boom heb ik al acht jaar het evenementenbureau Smart Camels. Dat liep tót de Corona-crisis prima en zo deden we ook dingen samen met Grand Café Z. Dat vond ik leuk, want ik heb altijd de droom gehad om events ook te linken aan een café. Omdat in een goed café mensen bij elkaar komen. En tot rust komen. En met een fijn gevoel weer naar buiten lopen. Die positiviteit past heel goed bij me. Toen Grand Café Z in september 2019 failliet ging heb ik het gelukkig samen met vastgoed-ondernemer Evert Jan Hofstra kunnen overnemen.

 

Hoe liep het?

We hadden de groei er vanaf oktober 2019 goed in. De lunches begonnen lekker te lopen en ook de aanpassingen op de kaart werkten goed. Wat in financiële zin ook goed was is dat we hier in het Z-gebouw tal van ruimtes hebben, die voor van alles en nog wat kunnen worden gehuurd. Dat geeft ook weer aanloop naar het café en het restaurant. Kortom: we waren tevreden met de ontwikkelingen.


En toen kwam de Corona-crisis. Hoe gaan jullie daar mee om?

Dit is voor niemand leuk en voor de horeca toch wel een kleine ramp. Maar ik ben optimist. Wie flexibel is, creatief is en open staat voor samenwerking kan er straks goed uitkomen. Een van de acties die wij hebben doorgevoerd is dat we hier in gebouw Z een complete media-studio hebben gebouwd, met alles erop en eraan. Zowel de AV-middelen als diverse decorstukken hadden we met Smart Camels al, dus dat was allemaal per direct inzetbaar. Die studio maakt dat Grand Café Z een unieke hub is geworden waar onderwijs, ondernemerschap en de ontspannen sfeer van een lounge-café hand in hand gaan. Dat vind ik inspirerend. Het voelt als een kick dat mensen hier graag willen zijn.

 

Waar ben je het meest trots op?

Trots vind ik een raar woord, maar waar ik echt blij van word is om terug te blikken op de afgelopen anderhalf jaar en te zien wat ons team heeft bereikt met creativiteit en door zich niet neer te leggen bij wat niet meer kon, maar de schouders eronder heeft gezet.  En dat heeft geresulteerd in de combinatie van gastvrijheid van ons Grand café met zalen en daarin een studio waarin heel veel mooie online events zijn vormgegeven en uitgevoerd voor bestaande en mooie nieuwe opdrachtgevers.

 

Wat kunnen mensen van Grand Café Z verwachten de komende maanden?

De komende maanden willen we ons niet richten op snelle economische groei maar op duurzaam groeien in kwaliteit. Ik geloof in wat we nu al bieden op het gebied van gastvrijheid. Maar ik vind het tegelijkertijd een uitdaging om met elkaar te leren hoe we nog méér plusjes toe kunnen voegen in de beleving die een gast bij ons heeft.

Wat hebben jullie ondernemers te bieden?
Gastvrijheid! Ik geloof dat we ondernemers en organisaties een plek kunnen bieden voor verbinding en ontmoeting. Een plek waar ondernemers snel tot inzichten kunnen komen over hoe ze elkaar kunnen versterken. Onze locatie is daarvoor hartstikke geschikt, omdat het zo divers is. Van vergaderen, trainen en opleiden tot even iets leuks vieren, in vele vormen; het kan allemaal.

 

Schets eens in enkele zinnen waar je over twee jaar wil staan. Wat is jouw droom?

Ik denk dat het woord vertrouwen bij mij centraal staat. Ik wil dat iedereen bij ons in een vertrouwde en inspirerende omgeving tot verbinding kan komen. Die belofte doe ik graag nu al. De definitie van betrouwbaarheid is dat je handelt in de lijn der verwachting. Iedereen mag ons ook op die belofte aanspreken. Ik zou het geweldig vinden wanneer we binnen twee jaar met die simpele filosofie een begrip zijn geworden.

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen