Groots wonen in het klein

Een student Industrieel Product Ontwerper (IPO) dacht vanuit zijn stage mee over het concept. Kingma werkte het verder uit. Kingma: “Iemand van de opleiding IPO heeft niet een directe link met de bouwwereld. Daardoor kun je, vanuit een out of the box visie, helemaal vrijuit denken. Zo heeft de VDM NEXT een aantal volstrekt unieke eigenschappen. Denk aan een pakketbrievenbus. Handig als de postbode een pakket wil bezorgen op het moment dat je niet thuis bent. Geen gedoe met afhaallocaties of de buren. Ook is de installatieruimte van buitenaf bereikbaar. Dit maakt dat een monteur gewoon zijn werkzaamheden kan uitvoeren op het moment dat je niet thuis bent. In de installatieruimte is ook alvast rekening gehouden met ruimte voor een thuisaccu. Met de thuisaccu kun je eigen opgewekte energie, zoals van zonnepanelen, opslaan.”

Woningcorporaties en investeerders

De VDM NEXT sluit aan op de duurzame denk- en werkwijze van VDM Woningen. VDM is koploper met houtskeletbouw. Een zeer milieubewuste bouwmethode. Dit komt onder meer doordat hout geen CO2-uitstoot, maar het opslaat. Andere bouwmethodes hebben dit voordeel niet. Houtskeletbouw levert tevens een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van de overheid met betrekking tot circulair bouwen. Hoeksma: “Het concept van de VDM NEXT is vooral interessant voor woningcorporaties en investeerders. Er is een korte bouwtijd, lage kostprijs, de woningen zijn zeer onderhoudsarm en hebben een woonoppervlakte van 50 m2. De woningen zijn zeer geschikt voor vervangende sloop-nieuwbouw (laagbouw).

Conceptueel bouwen

“De smalle beukmaat van de VDM NEXT heeft een groot voordeel”, voegt Kingma toe. “Waar er bij reguliere woningbouw zo’n vijf rijtjeshuizen over een breedte van 30 meter passen, passen er zeven VDM NEXT woningen op hetzelfde perceel. Het bouwconcept is geoptimaliseerd waardoor we een korte bouwtijd kunnen garanderen. Per dag kunnen we twee woningen wind- en waterdicht monteren. De installatieruimte met daarboven de badkamer wordt turn-key in 3D aangeleverd en geplaatst. Bij VDM Woningen hebben we alle disciplines in eigen huis: van ontwikkeling tot realisatie zodat we snel kunnen anticiperen op vragen uit de markt.” 

Delen via

Vergelijkbare berichten