Ondernemend Friesland nieuws

Hollandia Services: ‘Wij beheersen de techniek waar de markt behoefte aan heeft’

Hollandia Services: ‘Wij beheersen de techniek waar de markt behoefte aan heeft’

Het kantoor van Hollandia Services in Sint Nicolaasga is bescheiden, maar het werk is dat niet. Vanuit hier worden bruggen en sluizen in de regio onderhouden. Daarnaast is Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel de tak die nieuwe bruggen, sluizen en keringen bouwt, tot aan Sint-Maarten toe. Deze werken worden vervolgens onderhouden door Hollandia Services. Maar het werk van Hollandia Services is ook dichterbij te vinden. Als exclusief partner voor het staal- en werktuigbouwkundig deel voert Hollandia Services het (storings)onderhoud uit aan objecten zoals de Stevinsluis en de Lorentzsluis op de Afsluitdijk. In deze OF: zes vragen aan drie direct betrokkenen.

Wat doen jullie?

Ronald van den Berg, directeur Hollandia Services: “Hollandia is van huis uit staalbouwer van bruggen en is in 1928 in Krimpen aan den IJssel opgericht. Tegenwoordig zijn er vijf verschillende bv’s die zich met staalbouw bezighouden. Naast bruggen, sluizen en keringen betreft dit ook constructies voor hoogbouw en industrie. Hollandia Services is twintig jaar geleden ontstaan omdat steeds meer opdrachtgevers het onderhoud uitbesteedden. Inmiddels is deze tak gegroeid naar een kleine honderd man. Drie jaar geleden is de vestiging in Sint Nicolaasga opgericht. Hier werken tien mensen. Vanuit de Friese vestiging wordt het onderhoud van bruggen, sluizen en andere waterwerken in het Noorden gedaan.” 

 

Waar is Hollandia Services goed in?

Operationeel directeur Matthijs de Groot: “Wij zijn gespecialiseerd in bruggen, sluizen en keermiddelen. En kunnen al het engineeringswerk in eigen huis doen. Als er iets gerenoveerd of vervangen moet worden engineeren wij dat zelf. Waar nodig schakelen we lokale partijen in. Zo zijn er een paar vaste bedrijven waar wij mee samenwerken, zoals Molenmaker Techniek Sneek en het Drachtster Ingenieursbureau Boorsma. Van ontwerp tot en met de realisatie van een brugaandrijving kunnen wij in eigen huis bedenken, engineeren, bouwen en opleveren.”

 

Welke doelgroepen?

Projectmanager Klaas Molenmaker: “We hebben allemaal de plannen van Rijkswaterstaat in de krant kunnen lezen. In de waterwerken gaat best wat gebeuren. Daar gaan wij in meedoen. Wij beheersen de techniek waar de (noordelijke) markt behoefte aan heeft. De nieuwbouw moet uiteraard worden onderhouden en ook daar zal men ons zien. Onlangs hebben we nog overleg gehad met een gemeente over het onderhoud van tientallen beweegbare bruggen. Die moeten allemaal worden bestuurd of bediend maar ook zeker worden onderhouden.”

 

Waarom vestiging in Friesland?

Ronald van den Berg: “De renovatie van dertien bruggen en elf sluizen in Flevoland zette voor ons de poort naar het Noorden open. Met de Friese sluis in Lemmer zijn we de grens van Fryslân letterlijk genaderd en vonden we het tijd worden voor een vestiging in die provincie. In deze regio ligt de komende jaren zoveel werk en daarom is het goed om hier ook een vestiging te hebben. Met lokale mensen, zodat wij het werk eenvoudiger en sneller kunnen uitvoeren. Dat biedt ook de mogelijkheid om een 24/7 storingsdienst aan te bieden want het is voor opdrachtgevers belangrijk dat Hollandia op tijd bij een storing kan zijn.”

 

Mooiste van het vak?

Ronald van den Berg: “Het samenwerken met monteurs, uitvoerders, werkvoorbereiders, ontwerpers en engineers. Ieder levert zijn én haar bijdrage aan de organisatie. Het is geen top down-verhaal, maar met elkaar werken aan een mooie organisatie.”

 

Visie op de sector: actuele ontwikkelingen?

Matthijs de Groot: “Wij hebben een afgeschreven brugaandrijving naar onze werf in Krimpen aan den IJssel gehaald om daarmee eigen personeel op te kunnen leiden in het (de)monteren, reviseren en afstellen van een brugaandrijving. Het is ook een leerobject in onze leerschool. Leerlingen leren hier de complete brugaandrijving op te bouwen. Dat maakt dat wij zelf vakmensen kunnen opleiden. Zo beheersen wij bijvoorbeeld ook nog het ambachtelijke klinkwerk. Nieuw personeel kan hier ook zonder risico oefenen. Daar investeren we aan de voorkant bewust in.”

 

Ronald van den Berg: “Binden en boeien is voor ons het antwoord op de vraag hoe we goed personeel bij Hollandia binnen krijgen en behouden. Ons personeelsverloop is nagenoeg nul. De afgelopen vijf jaar zijn we zelfs verdubbeld in personeel. Wij doen het goed. De komende jaren willen we verder investeren in kwaliteit en effectiviteit. We gaan Hollandia Services verder ontwikkelen om sterk te staan op alle vlakken.”
Matthijs de Groot: “We hebben de ambitie om in 2025 toonaangevend te zijn. Wij richten ons de komende jaren op zes pijlers: duurzaamheid, veiligheid, deskundige medewerkers, een gezonde organisatie, innovatie en een sterke marktpositie.”
Klaas Molenmaker: “Fryslân gaat ons de komende jaren steeds meer in de markt zien, omdat er veel werk aan gaat komen. Wij willen graag onze bijdrage leveren aan een betrouwbare infrastructuur in het Noorden.”

 

Een oproep van het bedrijf aan de lezer, die we graag nog even meenemen:

‘Bezoek onze stand (597) op de InfraRelatiedagen 1-3 februari 2022 in Hardenberg.

Kijk voor meer informatie op www.infrarelatiedagen.nl/exhibitor/hollandia-services-bv-2/ of op https://hollandia.biz/home-services/.’

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Jessica Kuiken
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing