Ondernemend Friesland nieuws

Mannen van roestrij staal

Mannen van roestrij staal

Sander Zwart en Gerrit Elgersma zijn vakmannen die met een klein bedrijf grootse projecten aanpakken. Met Staal 12 (Workum) leveren ze hoogwaardige producten van roestvrij staal in de voedings-, zuivel- en chemie-industrie. We maken kennis met ‘the man of stainless steel’ Sander Zwart.

“Toen wij in 2012 begonnen, zijn we gestart met het maken van bordessen en alles om de tanks heen. We hadden namelijk het idee dat de markt van tankbouwers al verzadigd was, maar dit bleek niet zo te zijn”, begint Zwart. Vandaag de dag engineeren en produceren ze roestvrij stalen tanks, bordessen en apparaten voor de voedings-, zuivel- en chemie-industrie. De ondernemer gaat verder: “Gerrit en ik hebben het vak in de jaren negentig bij een grote tank- en apparatenbouwer geleerd. In 2002 heb ik mij met Titan Projects volledig gefocust op engineering. Productie besteedden we toen uit. In 2012 kwamen Gerrit en ik elkaar bij een gezamenlijke opdrachtgever tegen. Waarop we besloten onze krachten te bundelen en engineering en productie onder één dak te doen. Zodoende verzorgen we nu van ontwerp tot een gemonteerd eindproduct.”

 

De norm

Met Staal 12 – de naam dekt de lading niet helemaal, ze werken voor 95% met RVS – hebben ze inmiddels een hoge standaard gerealiseerd, die bij vele klanten bekend staat als de Staal 12-norm. “Die term is eigenlijk ontstaan bij een groot zuivelbedrijf in Heerenveen, waarmee we al jaren samenwerken. We hebben bijna alle bordessen voor hen ontwikkeld en geproduceerd. Qua naam hebben we nog wel eens een misverstand, maar nieuwe klanten krijgen we vaak via bestaande klanten, waardoor ze weten wat onze specialiteit is.” Een specialiteit waarin zij zich blijven ontwikkelen. “Duplex vaten zijn voor ons een nieuwe specialiteit. Dit zijn drukvaten van een speciale legering en worden onder PED keur gebouwd. Inmiddels hebben we hiervoor de juiste kennis en certificering. Dit naast vele andere certificeringen die we al in huis hebben, onder andere de EN-1090.”

 

Maaiveld

Milieuvriendelijker produceren staat, naast innovatie, ook hoog in het vaandel: “We brengen afvalstromen in kaart, gaan bewuster met materialen om en hebben in de nieuwe werkplaats meer natuurlijk licht, zodat we energie besparen.” Zwart kijkt nuchter naar de toekomst. “We willen gewoon boven het maaiveld uitsteken en projecten steeds efficiënter oppakken. Er zit veel ontwikkeling in automatische lasmachines die voor ons ook interessant zijn. Zo kunnen we onze mankracht behouden, maar productie standaardiseren.” Toch draaien Zwart en Elgersma de handen er niet voor om, om zelf bij te springen. “Wij zijn beide in principe projectleiders en verantwoordelijk voor nieuwe projecten, maar als het moet dan ben ik aan het tekenen en staat Gerrit met een lastoorts in de hand. We staan beide nog steeds dicht bij de techniek.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling