Pontjespilot inspireert tot verdere seizoensverlenging

De drie pontjes bleven tot en met eind december 2021 in de vaart: in oktober elke dag, in november en december elk weekeinde en in de eerste week van de kerstvakantie elke dag. Het ging hierbij om de pontjes Rufus in Broek, Droech oer de Feart bij Gaastmeer en de Woudfennen bij Boornzwaag. En daar is gebruik van gemaakt: in totaal lieten van eind oktober tot eind december 1.371 passagiers zich overzetten. Wandelaars en fietsers; iedereen genoot dankzij de varende pontjes langer van het toeristenseizoen in Zuidwest Friesland.

Heel het jaar welkom voelen

“Het spreiden van toerisme over de seizoenen is belangrijk”, zegt Floriaan Zwart, directeur VVV Waterland van Friesland. “Volgens prognoses van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijft het aantal toeristen groeien. In Friesland houden we op basis van deze cijfers rekening met een verdubbeling van het aantal toeristen: van 1,7 miljoen in 2017 tot 3,5 miljoen in 2030. Om iedereen te kunnen laten genieten van al het moois dat we te bieden hebben, is het echt belangrijk om toeristen te spreiden over de seizoenen. Op die manier voelt elke toerist zich het hele jaar rond welkom. Zo willen we in 2022 inzetten op het herhalen van het varen van de pontjes en het aantal pontjes die langer doorvaren mogelijk uitbreiden. Ook onderzoeken we in 2022 alle mogelijkheden rondom varen in de herfst, winter en het vroege voorjaar.”

Samenwerking met leden
Speciaal voor de winterpontjes werden er acht routes ontwikkeld om te fietsen, wandelen of zelfs steppen. VVV Waterland van Friesland vroeg de horecabedrijven aan de routes of ze of ze open wilden gaan voor de winterpontjes. Camping De Bearshoeke in Oudega, recreatiebedrijf Twirre in Langweer en de theetuin in Nijhuizum (rustpunt) boden zich aan als toiletpunt. De horeca bij Rufus aan het Water was tijdens het varen van de winterpontjes geopend. “Met elkaar bieden we de gastvrijheid die nodig is om ook buiten het zomerseizoen toeristen te inspireren naar Zuidwest Friesland te komen”, aldus Floriaan. “Daarnaast hebben we een routefolder samengesteld met daarin pontjes en wandel- en fietsroutes. Die hebben we aangeboden via de toeristische ondernemers, onze VVV-locaties én huis- aan-huis, want als inwoner van Zuidwest Friesland kun je eveneens veel beleven in je eigen regio natuurlijk.”

Delen via

Vergelijkbare berichten