Ondernemend Friesland nieuws

Startup Visa haalt internationaal ondernemerstalent naar Noord-Oost Nederland

Startup Visa haalt internationaal ondernemerstalent naar Noord-Oost Nederland

Friesland, Overijssel en Groningen bundelen hun krachten om veelbelovende internationale startups aan te trekken. Met een speciaal visum krijgen talentvolle ondernemers en startups van buiten de EU een jaar lang begeleiding om zich in de noordoostelijke regio te vestigen en uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Dit moet uiteindelijk zorgen voor een structurele versterking van de economie van de drie provincies en bijdragen aan de innovatie- en concurrentiekracht van Nederland.

Startup Visa Noord-Oost Nederland is een initiatief van Founded in Friesland, Novel-T en Founded in Groningen. Zij zullen het komende anderhalf jaar het oorspronkelijk Groningse programma verder uitbreiden naar Friesland en Overijssel. Hiervoor krijgen zij een bijdrage van  €147.200 vanuit het One Single Hub Fund, een subsidieregeling voor de opschaling van succesvolle regionale programma’s voor startups en scale-ups.   

 

Samenwerken

Gedeputeerde Provincie Groningen IJzebrand Rijzebol: "Ik ben blij dat we het succesvolle concept van Startup Visa Groningen nu verder in samenwerking met andere regio's kunnen opschalen en professionaliseren. Ecosystemen stoppen niet bij de provinciegrens. Door samen te werken kunnen we startups nog beter laten landen in Noord-Oost Nederland." 

 

Juiste regio, juiste netwerk voor succes

Het aantrekken en behouden van internationaal talent is essentieel voor een toekomstbestendige economie en de concurrentiepositie van Nederland. Om die reden lanceerden het Ministerie van Economische Zaken en de IND in 2018 een visum voor innovatieve, buiten de EU afkomstige ondernemers die in Nederland een startup willen beginnen. 

 

"Omdat de startup wereld bij uitstek een internationaal speelveld is, willen wij niet alleen internationaal toegankelijk zijn voor de beste investeerders en partners, maar ook voor de beste startups”, aldus Jaap Beernink, CEO van Novel-T. “En hier maken we dan vervolgens samen internationaal impact mee."

 

Begeleiding

Met eigen startkapitaal en een innovatief, schaalbaar idee, krijgen de internationale ondernemers een jaar lang de tijd om hun bedrijf te laten groeien. Zij worden hierin begeleid door lokale en regionale ‘facilitators’ die de ondernemers koppelen aan de verschillende topsectoren. In Groningen kwamen in 2019/2020 in totaal 85 aanvragen van internationale ondernemers binnen, waarvan er op dit moment 6 zijn goedgekeurd.

 

Uitbreiden

Door het Startup Visa programma uit te breiden naar Friesland en Overijssel, wordt het makkelijker om internationale startups de juiste regio te helpen vinden, waar de relevante kennis en netwerken zijn om succesvol door te groeien. Voor Overijssel zijn dit bijvoorbeeld Hightech en Medtech, voor Groningen Life Sciences en Digital, en in Friesland vallen bijvoorbeeld Water Technology en AgriFood onder de topsectoren. 

 

Uniek in de wereld

“Vanuit WaterCampus Leeuwarden kunnen we entrepreneurs op het gebied van watertechnologie alle ondersteuning bieden die ze nodig hebben om van hun startup een succesvolle onderneming te maken. Hiermee zijn we uniek in de wereld”, aldus Ronald Wielinga, manager entrepreneurship WaterCampus. “Via startup visa Noord-Nederland kunnen we veel eenvoudiger non-EU startups ondersteunen. Hiermee halen we nog meer internationaal talent naar de regio, ontstaat er nog meer nieuwe bedrijvigheid en wordt ons watercluster nog sterker. Wij zijn dus enorm blij met het project dat Novel-T, Founded in Groningen en Founded in Friesland samen oppakken!”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling