Nominatieronde Vrouw in de Media Award Friesland

Ieder jaar organiseren Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) de Vrouw in de Media Awards. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam op 26,7%. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Tot 1 december 2022 kan er door journalisten en het publiek genomineerd worden op vrouwindemedia.nl. Per provincie maakt een regionale jury een selectie waar vervolgens op gestemd kan worden. De winnaressen per provincie komen op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Nomineren voor de Vrouw in de Media Award Friesland

Tot 1 december 2022 kunnen kandidaten voor de Vrouw in de Media via Vrouwindemedia.nl worden voorgedragen. Bij de voordracht kan gedacht worden aan deskundige vrouwen uit Friesland, actief in de categorieën openbaar bestuur, gezondheidszorg, sport, cultuur & media, onderwijs & wetenschap, justitie & openbare orde, bedrijfsleven, ondernemers, politiek, goede doelen. Vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022.

Vrouwen in de media: de cijfers

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12%. Dat is gestegen naar 28,3% in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op 26,7%.

Wanneer vrouwen wél in het nieuws verschijnen, is dit nog vaak op een stereotype manier. Zo werden vrouwen in 2020 nog drie keer vaker dan mannen geïdentificeerd aan de hand van hun gezinssituatie. Dit houdt in dat in nieuwsberichten vrouwen vaker moeder, dochter of echtgenoot van iemand worden genoemd, mannen minder vaak vader, zoon of echtgenoot. Daarnaast worden zowel mannen als vrouwen in het nieuws nog vaak op een stereotype manier afgebeeld.

In de top 10 meest gevraagde talkshowgasten stond in 2015 slechts 1 vrouw, tegenover 9 mannen. Alle mensen in de top 10 waren wit. Vijf jaar later is dit aantal niet gestegen: in 2020 stond er nog steeds 1 vrouw in de top-10 meest gevraagde talkshowgasten, tegenover negen witte mannen.

Vergelijkbare berichten