Octrooi verleend op JAcobus houtkachel van Janco de Jong uit Gorredijk

Er komt heel wat kijken bij het aanvragen van een octrooi. Het bedrijf liet zich daarom adviseren door een gespecialiseerd bureau. In totaal nam het hele traject ruim anderhalf jaar in beslag. Waarom die moeite dan toch genomen? Rudolf de Jong: “Voor ons is een octrooi belangrijk om namaak te voorkomen. Er gaat veel tijd en geld zitten in de ontwikkeling en als je dan zover bent dat je een goed systeem hebt zou een ander dat zonder octrooi relatief eenvoudig kunnen namaken. Nu kan dat niet meer. We doen veel aan innovatie en dit stimuleert ons extra om dat te blijven doen. Mooi meegenomen is het natuurlijk ook dat een octrooi belastingvoordeel oplevert, omdat een deel van de winst op de kachel in een speciale belastingbox valt.”

De aanvraag voor deze innovatiebox leverde in eerste instantie vooral scepsis op bij de belastingdienst, tot een bedrijfsbezoek de nodige helderheid bracht. Directeur Rudolf de Jong: “Voor een houtkachel is een octrooi minder vanzelfsprekend, zeker als de aanvraag dan ook nog eens bij een relatief klein bedrijf vandaan komt. Maar toen de belastingdienst de stukken doornam werd dat al anders en tijdens een bezoek aan ons bedrijf werd helemaal helder hoe bijzonder het verbrandingssysteem van de JAcobus is.”

Janco de Jong, de bedenker en maker van de oorspronkelijke JAnus, is al ruim dertig jaar lang actief met het ontwerpen en vervaardigen van houtkachels. Gebruik makend van nieuwe ontwikkelingen en materialen ontwikkelde het bedrijf de JAcobus , waarmee het vooruitloopt op strengere regelgeving ten aanzien van de uitstoot van houtkachels. Het verbrandingssysteem van de JAcobus zorgt voor een verbranding die vele malen effectiever is en levert ook een lagere CO-uitstoot op. Dankzij de hoge verbrandingstemperatuur is de uitstoot van PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) geminimaliseerd. Ten opzichte van de oude techniek is deze uitstoot zelfs vier keer lager. Dankzij het verbrandingssysteem voldoet de JAcobus aan de strengste Europese normen, waaronder de Europese norm EN13240. De kachel voldoet bovendien ruimschoots aan de strenge Duitse norm DIN+ en zelfs aan de strengste norm die Europa kent: de Oostenrijkse norm 15a B-VG. Deze norm stelt een rendementseis van 78% en een maximale uitstoot van 1200ppm CO, ook bij gebruik op half vermogen. De Jacobus voldoet hier ruim aan met een rendement van 80% en een CO uitstoot lager dan 1000ppm. Voor meer informatie kijk op  www.jacobus.nl .

Delen via

Vergelijkbare berichten