Office IT in Sneek viert 10-jarig jubileum

"Meer aandacht voor het beveiligen van gegevens." Nick Betgem hoeft niet lang na te denken over de belangrijkste ontwikkeling in IT-land sinds de oprichting van Office IT in 2007. "Er is meer bewustwording gekomen bij bedrijven, mede doordat cyberaanvallen vaker in het nieuws zijn", gaat de mede-eigenaar van Office IT – samen met Frank Roffel en Stefan Ooms – verder. "Ondernemers vragen zich af of ze alles wel goed beschermd hebben." Wanneer Betgem er meer over vertelt, blijkt hoe gehaaid de digitale misdaad is geworden. Zo bevatten kwaadaardige e-mails steeds minder typfouten, waardoor ze moeilijker te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld bankcorrespondentie. "De mails worden ook lastiger te onderscheppen voor virusscanners, met als gevolg dat virussen doordringen in de computer. Daar kunnen ze documenten gaan versleutelen, waarna bedrijven voor veel geld worden gechanteerd."

Adviseren, implementeren en beheren
Laat het nu een passie zijn voor Betgem en het Office IT-team om het hackers zo lastig mogelijk te maken. Zelfstandige ondernemers, 'middenbedrijven' en grote organisaties – van tandartspraktijken tot vermogensbeheerders – zijn de afgelopen tien jaar geholpen met hun beveiliging. Maar daarnaast ook met heel andere IT-oplossingen, zoals het creëren van online werkplekken, databeheer, internettelefonie, serverruimte en webhosting. Of het nu gaat om adviseren, implementeren of beheren. "Het werken in de cloud is een andere opvallende tendens de laatste jaren", zegt Betgem. "Naast het gemak van altijd en overal bij je data kunnen komen, speelt ook hier veiligheid mee. Wanneer je in de cloud werkt, hoeven er immers geen belangrijke documenten meer fysiek op een computer te staan. Wordt een computer gestolen, dan heb je dus altijd nog je data. Verder is werken in de cloud ook nog eens hartstikke duurzaam."

Maatwerk

Een van de sterke punten van Office IT is het vooruitdenken in een wereld die zich in een razend tempo ontwikkelt. "Wij denken graag met onze klanten mee over pragmatische, efficiënte oplossingen", aldus Betgem. Lachend: "Daarvoor moet je natuurlijk wel een beetje een nerd zijn. Dat zijn wij allemaal, waardoor we goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. IT zit in ons DNA! Dit combineren wij met een klantgerichte aanpak. Wij zijn goed op de hoogte, maar weten ook dat niet alles past bij een klant. Wij leveren maatwerk; een perfecte oplossing voor iedere ondernemer. En daar halen we veel voldoening uit. Sommige klanten zijn ook heel specifiek. Zo kregen wij eens de vraag of we een graveermachine voor sieraden konden opnemen in een IT-omgeving. Dit is uiteraard gelukt."

GDpR

De laatste digisnufjes zijn bij Office IT te bewonderen op hun kantoor aan de Smidssraat. Hoe ziet dat er nou in de praktijk uit: werken in de cloud? En hoe verbind je eigenlijk door met internettelefonie? "Ons Business Experience Center is vrij toegankelijk. Met een kop koffie kun je diverse technieken in actie zien en uitproberen." De diverse beveiligingsmogelijkheden zijn ook aanwezig. Doordat sinds vorig jaar de Meldplicht Datalekken van kracht is, neemt de belangstelling daarvoor behoorlijk toe. "Binnen 72 uur moeten ondernemers melding maken van gestolen bestanden, anders wacht een fikse boete die kan oplopen tot ruim 800.000 euro." In 2018 treedt de nog strengere General Data Protection Regulation (GDPR) in werking. Deze Europese bepaling vervangt de Meldplicht Datalekken, waarbij de omgekeerde bewijslast geldt. "Organisaties moeten aantonen dat ze voldoende gedaan hebben om gegevens van klanten te beschermen", aldus Betgem. "Zoals je financiële boekhouding moet kloppen, moet ook de databoekhouding goed op orde zijn. Om hierbij te kunnen helpen, zijn we onlangs een partnerschap aangegaan met SecureMe2. Dankzij hun geavanceerde detectiesysteem wordt ongewenst gedrag tijdig opgemerkt."

Delen via

Vergelijkbare berichten