Omgaan met een verstopt riool op kantoor: oorzaken en oplossingen

Een verstopt riool op kantoor of in je bedrijfspand in Friesland kan een vervelende situatie zijn waar je last van kan hebben tijdens de werkzaamheden van je organisatie. Het is zaak om een dergelijke verstopping snel op te sporen en te verhelpen. Doe je niks aan een verstopt riool op kantoor, dan kan het een situatie worden die schadelijk kan zijn voor je bedrijf.

Daarom is het een must om stappen te ondernemen en te onderzoeken wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je een verstopt riool in de toekomst kunt voorkomen. Zelf kun je de nodige preventieve stappen nemen, maar voor het verhelpen van een dergelijk probleem heb je professionele hulp nodig. Daar kunnen de experts van FAB Riool en Wegenbeheer je verder bij helpen.

Mogelijke oorzaken van een verstopt riool op werk

Om een verstopt riool goed te verhelpen, moet je weten wat de mogelijke oorzaken zijn van de verstopping. De meeste verstoppingen ontstaan door het wegspoelen van vet, olie en andere dikke vloeistoffen in gootstenen in het pand waar je werkt. Dergelijke vloeistoffen kunnen leiden tot vetafzettingen in de leidingen, waardoor de doorgang uiteindelijk wordt geblokkeerd. Ook het overmatig gebruik van toiletpapier of hygiëneproducten die worden doorgespoeld en die niet oplosbaar zijn in water zorgen regelmatig voor een verstopping op de werkvloer. Zorg er dus voor dat je medewerkers bewust worden gemaakt van het feit dat dit niet mag gebeuren.

Verder komen verstoppingen voor doordat er vreemde voorwerpen worden doorgespoeld. Denk aan papieren handdoeken, maandverband en tampons, maar ook aan kleine voorwerpen die per ongeluk in de gootsteen vallen, zoals oorbellen, tandenstokers en ringen. Zelfs kleine voorwerpen kunnen de afvoerleidingen blokkeren, waardoor het riool verstopt raakt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat boomwortels doordringen in de rioolleidingen. Dat is voornamelijk het geval bij oudere gebouwen of bij gebouwen die in de natuur staan of in de buurt van bomen staan. Daar kun je zelf niet zoveel aan doen, behalve het laten verhelpen door een professioneel bedrijf in Friesland en omgeving.

Een verstopt riool op kantoor: wat moet je doen?

Merk je dat het water in de kantoorkeuken niet meer goed wegloopt? Of dat er borrelende of gorgelende geluiden uit de afvoer komen? In dat soort gevallen is het mogelijk dat de afvoer/het riool verstopt is geraakt. Dit kan een lichte en oppervlakkige verstopping zijn, maar het kan natuurlijk ook het geval zijn dat de verstopping veel dieper zit. Wat je in ieder geval zelf kunt doen, is aan de slag gaan met een simpele vacuumpomp op de plek waar het water niet meer zo goed wegloopt, zoals een gootsteen. Met een beetje geluk haal je er wat papier, voedingsresten, haar of iets anders uit wat de verstopping veroorzaakt. Zit de verstopping echter dieper, dan moet je een professional inschakelen.

De experts van Fab Riool en Wegenbeheer helpen je graag verder bij het verhelpen van dit probleem op de werkvloer. Zij kunnen door middel van een professionele inspectie kijken waar het probleem precies zit en wat het probleem exact is. Vervolgens kunnen er verschillende methoden worden toegepast om de verstopping te verhelpen. Dit gebeurt vaak met speciale ontstoppingsapparatuur, camera-inspectie en andere professionele middelen. Door hun jarenlange ervaring en kennis weten ze precies wat er moet gebeuren om je te helpen bij dergelijke problemen op de werkvloer. Het bedrijf is ook in te huren bij verstopte afvoeren, verstopte vaatwassers, het uitgraven van een kruipruimte en meer.

Onderneem preventieve stappen om verstopping tegen te gaan

Het liefst hoef je geen bedrijf in te huren om je riool vrij te maken. Daarom is het van belang om actief bezig te gaan met preventieve maatregelen om er zo voor te zorgen dat je riool niet verstopt raakt. Gebruik daarbij de volgende tips en tricks:

  • Zorg ervoor dat het riool regelmatig onderhoud krijgt. Plan periodieke inspecties in door een professioneel bedrijf zodat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden ontdekt en kunnen worden aangepast.
  • Maak medewerkers bewust van het feit dat ze geen olie, vet of andere producten die niet oplosbaar zijn door de afvoer moeten spullen. Plaats duidelijke instructies in de keuken en de sanitaire ruimtes om dit te voorkomen.
  • Overweeg om filters te gebruiken om grote delen vuil zo goed als mogelijk tegen te houden. Dit kan helpen om ophopingen van vuil in de leidingen te voorkomen.
  • Staat je bedrijfspand in een omgeving met veel bomen? Houd dan, in hoeverre dat kan, de groei van de boomwortels in de gaten. Ook hiervoor kun je regelmatige inspecties uit laten voeren door een bedrijf zoals Fab Riool en Wegenbeheer.
Delen via

Vergelijkbare berichten

Geen vergelijkbare berichten gevonden