Ondernemers De Pleats al twintig jaar ‘Samen Gastvrij’

Ze kenden elkaar net een jaar, toen ze op 1 december 1997 de trotse eigenaren werden van De Pleats in Burgum. Eelke was docent op de horecavakschool, Geesje komt uit een horecafamilie en werkte als bedrijfseconoom bij Sligro. Ze zagen de potentie van het pand en de locatie en waren vastbesloten om van het toenmalige dorpshuis een bruisende multifunctionele horecagelegenheid te maken. Dat lukte.

,,We zijn ’s ochtends vanaf half acht open en alles is hier mogelijk, zes dagen per week. Zondags zijn wij dicht. Vanuit principes en om tijd vrij te maken voor het gezin.” De twee zonen, inmiddels pubers, weten niet beter dan dat heit en mem hard werken. ,,Het is hard werken in de horeca, maar daardoor kunnen we ook leuke dingen doen. Dat leggen we ze ook uit. Daarnaast: ondernemen is een levensstijl, daar gedijen wij bij.”

Gastvrijheid en inclusiviteit
Altijd Gastvrij is vanaf het begin het motto voor De Pleats geweest. ,,Dat wordt nog veel belangrijker in de toekomst, let maar op”, voorspelt Geesje. ,,En duurzaamheid uiteraard. Daarnaast vinden wij inclusiviteit heel erg belangrijk: bij ons is iedereen welkom, dat geldt zowel voor onze gasten als onze medewerkers.”

Er werken 46 mensen bij De Pleats, een deel van hen heeft autisme. Ook privé hebben de Duursma’s met autisme te maken, voor hen is het daarom niet meer dan logisch er ook op de werkvloer tijd en energie voor vrij te maken.

,,Gastvrijheid zit in ons, niet alleen naar onze gasten toe, maar zeker ook naar ‘onze mensen’. We merken dat ook zij daardoor gastvrijheid ademen.”

Gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt
Vijf jaar geleden richtten de Duursma’s samen met het lokale Weekblad Actief het gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt op, voor de gemeente Tytsjerksteradiel. Het fonds wil ideeën en personen met elkaar in contact brengen die anderszins niet samen zouden zijn gekomen. Geesje: ,,Het komt erop neer dat wij zorgen voor verbinding van initiatieven in de mienskip. Het meest opvallende resultaat tot nu toe is onze Burgum Mobyl, waar het hele dorp reuzetrots op is.”

Memory Route

Geesje noemt ook de Memory Route, mede opgericht door Oranje Ferbynt. Dit project bestaat uit een app met routes, waarbij 100 verhalen worden verteld door inwoners uit Burgum en omgeving. Geesje: ,,Het idee is dat verhalen over onze omgeving levend worden gehouden en er, ook in dit project, verbinding tussen mensen ontstaat.”

Mienskip en verbinding
Ook Culturele Hoofdstad gaat niet aan Burgum en De Pleats voorbij. De Duursma’s houden zich actief bezig met het project Wereldburgumer – Gruts(k). ,,Alle projecten hebben als gemeenschappelijk motto dat er uiteindelijk door samenwerking en verbinding iets tot stand komt in de mienskip.”

In 2017 kreeg Geesje voor al haar vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding. Zij mag zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Het geheim van De Pleats
De Pleats is de status van dorpshuis allang voorbij, het is een horecagelegenheid met een bijzondere smaak en eigentijdse stijl geworden.

Wat is het geheim van De Pleats? ,,Gastvrijheid natuurlijk!”, antwoordt Geesje. ,,Maar daarnaast horen we van onze gasten, dat een bezoek aan ons restaurant echt een beleving is. Mensen waarderen onze smaak, zowel in goed en lekker eten en drinken, als in de stijl en sfeer.”

In de keuken wordt zoveel mogelijk met streekproducten gewerkt, duurzaamheid staat hoog in het vaandel, en op het menu staan zowel klassiekers als gerechten in nieuwe stijl. Kies voor koffie met gebak uit eigen keuken, of voor een speciaal voor de Pleats samengestelde thee, bestel een High Tea of Wine Time of ga voor de BOBtail. Een alcoholvrije, fairtrade en biologische cocktail, door Geesje zelf uitgevonden.

De creativiteit heeft zij niet van een vreemde: de bloemstukken die overal staan te pronken, worden door de moeder van Geesje verzorgd. Ook de kunst aan de muren is van haar hand.

,,Ook dat is voor ons gastvrijheid: de combinatie van smaak en sfeer. Maar nu dit jubileumjaar van start is gegaan beseffen we dat De Pleats voor ons en voor anderen meer is dan een horecagelegenheid; het is een plek van waaruit we alles samen doen. Samen Gastvrij, daar gaan we voor!”

Delen via

Vergelijkbare berichten