De ondernemers, Siebrigje Dijk (Andere Chocolade) en Ingrid van der Geest (PIT), ontmoetten elkaar tijdens de Fair Trade Inspiratiemiddag in oktober 2015. Deze werd georganiseerd door Fair Fryslân (een initiatief van de provincie Fryslân). De inspiratiemiddag was bedoeld om de bezoekers te inspireren en met elkaar te verbinden. De makers van de eerste Friese fairtrade-chocoladereep willen met hun product laten zien dat je met fairtrade-ingrediënten van ver weg en dichtbij unieke en onderscheidende producten kunt maken.
Fair trade smaakt naar meer
De couverture (de basischocolade) komt van Chocolate Makers, een klein chocoladebedrijf in Amsterdam dat zich heeft gespecialiseerd in fairtrade-chocolade. Het Leeuwarder bedrijf InChoc bedacht naar aanleiding van de ingrediënten het recept en maakte de repen. De reep wordt verspreid onder de relaties van PIT, Andere Chocolade en Stadstuin Âsum. De ondernemers kunnen in opdracht ook voor andere bedrijven op maat gemaakte fairtrade-chocoladerepen ontwikkelen. Wie de reep wil proeven, kan deelnemen aan de fairtrade-chocoladeproeverij in de Kanselarij in Leeuwarden op 14 april. Kijk voor meer informatie op de website. De reep is ook te koop als onderdeel van het chocoladepakket van deze maand via de website, en bij de winkel Priuw in de Oosterstraat.
De makers van de eerste Friese fairtrade-chocoladereep
Beide ondernemers hebben interesse in duurzaam en fairtrade ondernemen. Siebrigje Dijk startte in 2015 haar bedrijf Andere Chocolade en werkt uitsluitend met fairtrade-chocoladeproducten. Klanten kunnen een chocoladeverzekering bij haar afsluiten: ze ontvangen dan elke maand een feestelijke box met vier bijzondere fairtrade-chocoladerepen. Hiermee wil Siebrigje Dijk fair trade, duurzame en veelal kleinschalige chocolademakers onder de aandacht brengen van een groter publiek. Ingrid van der Geest van PIT verzorgt communicatietrajecten. Daarnaast ontwikkelt ze op eigen initiatief projecten met een veelal duurzaam en fairtrade-karakter. Zo werkt ze samen met Stadstuin Âsum, maakte ze een kinderboek samen met 58 kinderen van obs de Oldenije, plantte ze fruitbomen van oude appelrassen met Fruit Yn Fryslân en liet ze fairtrade-producten ontwikkelen in Indonesië.