Ondernemers opgelet: neem tijdig maatregelen voor een goede oudedagvoorziening

Het zijn voor iedereen onzekere tijden. De situatie in de wereld, met steeds nieuwe brandhaarden door oorlogen, zorgen voor turbulentie in de financiële wereld. Ook de coronacrisis heeft zijn weerslag gehad en in eigen land kampen we met politieke instabiliteit na de val van het kabinet Rutte IV. Alles bij elkaar niet bepaald een ideaal ondernemersklimaat. Toch zie je vaak dat in tijden van algehele malaise de beste nieuwe plannen ontstaan. Wie voldoende lef heeft, kan als ondernemer vaak profiteren van een crisis. De grote vraag rijst echter welke stappen je moet zetten om je eigen financiële toekomst veilig te stellen.

Pensioenopbouw

Wie in loondienst werkt, bouwt doorgaans pensioen op. Met dat pensioen heb je op latere leeftijd een mooi inkomen als aanvulling op je AOW-uitkering. Zelfstandig ondernemers betalen geen pensioen en zullen dus zelf iets moeten regelen. Maar zelfs als je al maatregelen getroffen hebt, is het lastig om in te schatten of die voldoende zijn om het verlies aan bedrijfsinkomsten voldoende te compenseren als je stopt met werken. Een van de meest gestelde vragen door ondernemers is dan ook: hoe kom ik erachter of ik aanvullend pensioen nodig heb in mijn huidige financiële situatie? Hier eigenlijk een oude wijsheid, die zegt dat je beter ergens mee verlegen kunt zijn dan om verlegen. Met andere woorden: een appeltje voor de dorst is altijd fijn en veel beter dan straks in de financiële problemen komen.

Op tijd starten

Het belangrijkste advies met betrekking tot het regelen van aanvullend pensioen is dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Wanneer je namelijk de vijftig al enkele jaren voorbij bent, is de resterende tijd tot aan de pensioengerechtigde leeftijd nog relatief kort. Als je dan nog iets moet gaan regelen, zul je per maand veel moeten inleggen om een schappelijk bedrag bij elkaar te krijgen. Begin je al vóór je veertigste, dan heb je dubbel zo veel tijd en dus kun je die investering over een veel langere termijn uitsmeren. Daardoor voel je het niet zo in je portemonnee en loop je dus ook zelf minder risico om door deze uitgave krap bij kas te komen.

Aftrekpost

Goed om te weten is dat je inleg bij pensioenbeleggen een aftrekpost is bij het doen van belastingaangifte. Dit houdt in dat je dus in fiscaal opzicht voordeel uit deze vorm van beleggen kunt halen.

Vergelijkbare berichten