Open Vragen aan Ondernemende Studenten: Rutger Klamer

In de nieuwe rubriek Open Vragen aan Ondernemende Studenten geeft Ondernemend Friesland het podium aan studerende starters. Jonge ondernemers aan het begin van hun carrière; vol ambitie en plannen. Met vandaag: Rutger Klamer, Softwareontwikkelaar bij E-powermentdie studeert bij NHL Stendenonder de vleugels van het Center for Enterpreneurship.

Hoe heet je bedrijf en wat is de core business?

Mijn bedrijf zet zich in voor kwetsbare groepen in de samenleving. Wij ontwerpen tools die mensen in kunnen zetten om het heft weer in eigen handen te nemen. Het ontwikkelen van zichzelf om de eigen kracht te bevorderen. Dit wordt ook wel empowerment genoemd. Wat ons speciaal maakt is het technologische aspect. In de digitale wereld zijn namelijk veel mogelijkheden. Het verbinden van deze sociale en digitale wereld is onze core business. E-powerment is voor ons dan ook een logische bedrijfsnaam.

Welke valkuilen heb je moeten overwinnen?

Ik denk dat de grootste struggle de ontwikkeling van onze identiteit is geweest. Wij werken via de methodiek ‘design thinking’. Dit houdt in dat je gaandeweg, samen met de doelgroep, aan het ontwerpen bent. Het kan dus zomaar zijn dat je op een niet- digitaal product uitkomt. Wat doe je dan als bedrijf die digitale tools ontwerpt? Wordt je eigenwijs en ontwikkel je toch een digitale tool? Nee, zeker niet. Maar de tijd die je in zo’n project hebt gestopt, is dat dan verloren tijd? Absoluut niet. Of we maken de keuze een ‘analoge’ tool te ontwerpen of we spelen de verkregen informatie door aan een externe partij.

Daarnaast krijgen wij opdrachten vanuit bedrijven die niet het maatschapelijk belang als voornaamste doel hebben. Het is dan soms toch even omschakelen aangezien wij een sociale onderneming zijn. Toch gaan we deze uitdagingen aan. Waarom? Het geld kan geinvesteerd worden in andere projecten.

Wat wil je in de toekomst bereiken?

Een toffe overheidsfinanciering om samen met gemeenschappen lokale problemen op te lossen. Het activeren van kwetsbare groepen om iets te kunnen betekenen voor anderen die in hetzelfde schuitje zitten, dat is denk ik waar de samenleving om moet draaien. Solidariteit tussen burgers. Als bedrijf ben je hierin de schakel om burgerinitiatieven (of eigen, in samenspraak met de doelgroep) te verbinden met overheidsorganisaties.

Welke ondernemer is je voorbeeld of inspireert je?

Ik vind dit persoonlijk een moeilijke vraag. Ik denk dat ik vooral inspiratie haal uit mensen die kritisch reflecteren op sociaal beleid vanuit de overheid. Denk aan Sander Schimmelpenninck of Rutger Bregman. De reden waarom ze mij inspireren? Ze geven mij inzichten over hoe het wel kan (of hoe het zou moeten). Zij stellen interessante onderwerpen aan de kaart die mij doen nadenken.

Heb jij een ondernemerstip voor andere startende ondernemers?

Ik denk vooral; Heb plezier en durf. Volg jouw passie en combineer dit met jouw studieopdrachten. Hierdoor ontwikkel je jezelf en je bedrijf. De combinatie hoeft niet voor de hand te liggen. Ik denk dat er niet super veel softwareontwikkelaars zijn die Social Work studeren. Toch denk ik dat daar de kracht van de hudige generatie ligt.

Vergelijkbare berichten