Opening oplaadpunt elektrisch varen in Kollum

Bij de openingshandeling zijn twee elektrische boten van ‘LBB motoren’ en ‘Svenskip Fryslân’, beide uit Kollum, betrokken. Deze twee bedrijven, en het op de Rijdstraat aanwezige bedrijf ‘Waddeninzicht’, hebben een ruim aanbod in het elektrisch varen.

 

Het oplaadpunt is aangebracht in het kader van duurzaam varen, een initiatief van de provincie Fryslân. De provincie streeft naar CO2-vrij rijden en varen in Fryslân in 2020. Dit initiatief wordt gestimuleerd door de mogelijkheid van een subsidie voor een oplaadpunt. Vorig jaar is er ook een oplaadpunt gerealiseerd in jachthaven Lunegat te Dokkumer Nieuwe Zijlen. Kollum was nog een ontbrekende schakel in de routes van Noordoost Fryslân, waar elektrisch varen mogelijk wordt gemaakt.

 

De afgelopen maanden is het project ‘Revitalisering Rijdstraat’ afgerond. De herinrichting van het gebied is uitgevoerd door de firma Pijnacker uit Kollum, samen met leerlingen van de Friese Poort uit Drachten. Het aanbrengen van het oplaadpunt is uitgevoerd door Faber installatietechniek, ook gevestigd in Kollum, waardoor het een compleet plaatselijke aangelegenheid is geweest.

 

In goed overleg met omwonenden en de jachthavenvereniging is het gebied ingericht als verblijfsgebied voor aanwonenden en passanten. Er zijn diverse voorzieningen aangebracht, waaronder een trailerhelling, kanosteiger en een park. Nabij de trailerhelling/kanosteiger is het elektrisch oplaadpunt aangebracht. Er is een aluminium zuil geplaatst van 1.20m hoog, waaraan twee schepen gelijktijdig kunnen laden. Betaald wordt er door middel van een muntsysteem wat in de paal verwerkt zit. Het dagelijks beheer van de oplaadpaal wordt uitgevoerd door leden van de jachthavenvereniging.

 

De kosten, ongeveer € 8.800,-, zijn gefinancierd door de provincie Fryslân, de gemeente en jachthavenvereniging De Rijd uit Kollum.

Delen via

Vergelijkbare berichten