Opening watersportseizoen Leeuwarden

Op zaterdag 6 mei vieren we gezamenlijk de opening van het watersportseizoen in de binnenstad van Leeuwarden. Gedurende de middag is er van alles te doen en te beleven op en om het water. De opening van het seizoen vindt plaats op het Stadsstrand waar wethouder Abel Reitsma samen met de Nutty Professor een vlotje te water laat.

Programma

Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur het water op verschillende manieren ervaren. Iedereen kan ’s middags meevaren met pramen en electrobootjes en kan op verschillende plekken genieten van muziek in de binnenstad. Daarnaast is er een KIDS speelplaats op het Stadsstrand met onder andere een workshop piratenvlotjes maken. Alle activiteiten zijn gratis.

  • Vaar gratis mee met een praam. Stap op bij de halte aan de Nieuwestad
  • Vaar gratis mee met een fluistersloep, stap op bij de halte Nieuwestad, Greenjoy steiger Willemskade of Stadsstrand
  • Luister naar livemuziek vanaf de boten
  • Ga gratis kanovaren of doe mee aan een SUP clinic en stap op bij het Stadsstrand
  • Kom spelen op de KIDS speelplaats bij het Stadsstrand met o.a. een workshop piratenvlot maken, klimparadijs, waterbaan en aquabubbel
  • Bewonder de Waterfilm in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL)
  • Ga gratis mee met de stadsgids voor een stadswandeling vanaf het HCL, vertrek is om 13:30 en 14:30 uur.

Kortom; er valt genoeg te beleven op zaterdag 6 mei 2023.

Leeuwarden als waterstad

Water is een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van de regio. Leeuwarden is ontstaan aan, op en in het water. Door de eeuwen heen is Leeuwarden uitgegroeid van een klein dorpje gelegen op terpen die werden opgeworpen aan een inham van de Middelzee, tot de hoofdstad van het waterrijke Fryslân. De rol van water is nog duidelijk zichtbaar in landbouw, natuur en handel, de veranderende bouw en zelfs de volksaard, de manier waarop bewoners en bedrijven water en het landschap gebruiken.

Water en watersport passen bij het DNA van Leeuwarden en vormen daarom samen een van de speerpunten van het toeristisch beleid. In de afgelopen jaren heeft de gemeente zich ingezet voor het gastvrij onthaal van de watersporter door te investeren in verschillende watersportfaciliteiten. In de binnenstad ligt de focus op voorzieningen voor actieve, laagdrempelige watersport zoals sloepjes, kano’s en stand-up paddleboards en is er ruimte voor huur-verhuur. Daarnaast kan men het water beleven vanaf de wal; zo zijn er verschillende terrassen aan de grachten gerealiseerd en is er de mogelijkheid een wandeling langs de grachten te maken. Bovendien zetten we vanuit de gemeente in op inclusieve waterrecreatie, waar iedereen welkom is. Ook de mensen met een kleine beurs, kinderen en mensen met een beperking.

Vergelijkbare berichten