CO2 reductie
De CO2-reductie zal in 2020 met 25 procent gedaald moeten zijn ten opzichte van 1990, zo luidt het vonnis. Deze reductie zou zonder deze zaak minder dan 17 procent blijven, ook al stelden de diverse klimaatverdragen iets anders. Volgens de rechter is de klimaatverandering het gevolg van de uitstoot van CO2 en brengt het ernstige gevaren met zich mee. Zo komt de voedselvoorziening in gevaar en stijgt de zeespiegel. De rechter bepaalde dat het een taak van de overheid is om de burgers hiertegen te beschermen.
Klimaatdoelstellingen
Nederland is één van de acht Europese landen die achterloopt in de strijd om de klimaatdoelstellingen te halen. Naast Nederland hebben onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hier eveneens moeite mee. Volgens de rechter kan Nederland zich hier echter niet achter verschuilen; ook hier moet een reductie van 25 tot 40 procent te halen zijn.
De uitspraak kan op veel positieve reacties rekenen. Milieudefensie noemt het een 'fantastische, historische overwinning' en Greenpeace spreekt van een 'revolutionaire uitspraak'. "Er zijn nu al signalen dat we de doelstellingen van het Energieakkoord niet gaan halen. Met deze uitspraak kan de overheid zich dit niet meer veroorloven", aldus de milieu-organisatie.
Reactie Provincie Fryslán
Michiel Schrier, gedeputeerde voor de SP in Fryslân, was eveneens verheugd met het vonnis. "Het is een uitspraak waar het Rijk echt iets mee moet gaan doen", liet hij weten tegenover OF. "Het is mooi dat er vanuit de belangengroeperingen op deze manier een oproep kan komen richting het Rijk om er iets aan te doen. De gevolgen ervan zullen landelijk worden gevoeld."
"Fryslân is geen provincie van zware industrie, maar met z'n allen proberen we het MKB wel duurzamer te maken. Zo is er het Koploperproject en zijn we ook sterk in lokale initiatieven, waarbij dorpen en wijken proberen om zelfvoorzienend te zijn. Daar zou landelijk best iets van geleerd kunnen worden."