Pakhûs9 en Rabobank: Samen bouwen aan Fries mkb-succes

mei 14, 2025

April in Lemmer. Pieter en Alida van der Veen (beiden 33) openen Pakhûs9 aan het pittoreske Dok. Een culinaire droom komt uit, mede dankzij de financiering van Rabobank en de persoonlijke begeleiding van Wiepke Wierda, adviseur mkb bij Rabobank.

Het verhaal van Pakhûs9 begint met een passie voor de horeca. Pieter kwam al vroeg in aanraking met het vak. “Ik ben vanaf mijn elfde in de horeca terechtgekomen,” vertelt hij. “Ik moest van mijn ouders aan het werk en ben begonnen in een klein café. Daar vulde ik drank bij en deed snoeiwerk. Als ik door de keuken liep, trok ik wel eens de deksel van een pan af. De mevrouw in de keuken zei dan: als je dat interessant vindt, kom je vanmiddag maar helpen in de keuken. Zo ben ik de keuken ingerold.”

Na diverse horeca-ervaringen en de hotelschool werkte Pieter zich op tot souschef en uiteindelijk foodmanager bij Slump Catering, waar hij verantwoordelijk was voor alle voedselgerelateerde zaken. Zijn vrouw Alida, ook kok van beroep, ontmoette hij in de horeca.

Droom van een eigen zaak

De droom van een eigen zaak leefde al langer bij het echtpaar. “We zijn altijd op zoek geweest naar een restaurant,” legt Pieter uit. “Ik heb altijd in kleine restaurants gewerkt waar de communicatie fijn is en je meer contact hebt met de gasten. Veel mensen willen juist groot en groter worden, maar dat is niet mijn doel. Ik wil dit gewoon goed doen en goed neerzetten, zodat we met elkaar met plezier werken.”

Die visie sloot perfect aan bij het pand dat ze op het oog hadden: een voormalig pakhuis aan het Dok in Lemmer. Hier kunnen ze hun culinaire filosofie in de praktijk brengen. “We koken op een authentieke manier met verse producten,” vertelt Pieter enthousiast. “Mijn passie is altijd al roken geweest, dus we roken de zalm zelf. De friet snijden we zelf. De mayonaise maken we zelf. Het is een klein knus restaurant met een mooie open keuken, zodat gasten kunnen zien wat er gebeurt.”

Vertrouwen en financiering

Het financieren van een starter, zeker in de horeca en zonder duidelijke historische cijfers van de locatie, vraagt om vertrouwen. “Je start eigenlijk met nul”, zegt adviseur Wiepke Wierda. “Je moet zelf bedenken hoe de toekomst er uitziet.” Rabobank kijkt dan verder dan alleen de cijfers. “Je kijkt naar de persoon, het verhaal, de passie en de ervaring. Is dit de juiste ondernemer op de juiste plek?”

De ervaring en duidelijke visie van Pieter en Alida gaven de doorslag. “Ik raakte overtuigd op basis van de cijfers én hun verhaal”, zegt Wiepke. “Dan ga je samen met collega’s, zoals financieringsspecialisten, de puzzel leggen om het voor elkaar te krijgen binnen de geldende kaders.” Dit persoonlijke contact en de lokale aanwezigheid zijn volgens hem de kracht van Rabobank. “Je kunt ons gewoon bellen voor een afspraak.”

Motor van de economie

Wim Nijp, manager mkb Friesland van Rabobank, beaamt dit. “Het mkb is de motor van de economie en starters vormen de kraamkamer van toekomstige succesvolle mkb-ondernemingen. Deze klantgroep vinden wij daarom heel belangrijk.” Rabobank is ook in Friesland marktleider binnen het mkb en dit geldt eveneens bij starters, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos (januari 2025).

“Dat persoonlijke contact, het advies, het netwerk dat we bieden, daarin zijn we onderscheidend”, stelt Wim. “We horen soms dat banken terughoudend zijn met mkb-financiering, maar wij zijn gewoon open en de mkb-ondernemer kan bij ons terecht.” Naast financiering en het afdekken van risico’s biedt de bank verder ook diverse startersvoordelen en -faciliteiten (zie kader).

Volle bak en vooruitkijken

Pakhûs9 draait inmiddels op volle toeren. “De eerste dagen zaten we meteen vol”, vertelt een trotse Pieter. Het ondernemerschap brengt nieuwe uitdagingen, zoals personeelsplanning en de balans tussen werk en gezin met twee jonge kinderen. “Het is puzzelen, maar dat hoort erbij.” Hij waardeert de steun die hij krijgt enorm.

De samenwerking met Rabobank stopt niet na de opening. “We blijven sparren over keuzes”, zegt Wiepke. “Ondernemen is een continu proces.” Voor Pieter en Alida is de start geslaagd. Hun droom van een eigen, kleinschalig restaurant met focus op puur eten en gastvrijheid is werkelijkheid geworden, in het hart van Lemmer.■

Waarom je als starter bij Rabobank moet zijn

Ga je voor jezelf beginnen? Dan staat je een leuke en spannende tijd te wachten. Wat moet je doen voor een succesvolle start? Van je ondernemersdroom op papier zetten tot een ondernemingsplan opstellen en je belastingvoordeel regelen: Rabobank helpt je op weg met handige tips en korting voor startende ondernemers. Lees meer op rabobank.nl/bedrijven/eigen-bedrijf-starten.

Vergelijkbare berichten