Papageno Huis Fryslân is feestelijk geopend

Afgelopen vrijdag is de tweede aanwinst van Stichting Papageno, het Papageno Huis Fryslân in Lemmer, feestelijk geopend. De opening was een groot succes met de aanwezigheid van ruim 200 genodigden. Hare Hoogheid Prinses Annette van Oranje-Nassau, van Vollenhove verzorgde de officiële openingsceremonie samen met burgemeester Fred Veenstra die met zijn orgelspel het gerestaureerde kerkorgel in gebruik nam. Topvioliste Simone Lamsma zette de opening luister bij met een speciaal optreden.

Het Papageno Huis Fryslân opende feestelijk de deuren van de voormalige Gereformeerde Kerk met bijgebouwen na een grondige verbouwing. Alle aanwezigen waren enthousiast over het resultaat en de prachtige transformatie van de Kerkzaal.

Locatiedirecteur Ruud van Zuilen: “De opening van dit nieuwe Papageno Huis is belangrijk voor Lemmer en omgeving maar ook voor de hele provincie. Het is een nieuwe plek voor wonen, begeleiding en dagbesteding voor jongeren met autisme. Daarnaast is het een prachtige ontmoetingsplek voor alle inwoners met allerlei activiteiten.”

Hoogtepunten opening

Naast diverse sprekers werden Jaap en Aaltje van Zweden (oprichters van Stichting Papageno) geïnterviewd die hun blijdschap over het resultaat en deze nieuwe mijlpaal voor de Stichting Papageno onder woorden brachten. In de aanpak van Papageno speelt muziek en muziektherapie een belangrijke rol. Dit werd onderstreept door het optreden van Simone Lamsma en het orgelspel van burgemeester Veenstra.

Open Huis ook zeer geslaagd

Ook het een dag later gehouden Open Huis was een groot succes. Vele geïnteresseerden uit Lemmer en omgeving waren toegestroomd om de verbouwde kerk te bewonderen. Zij genoten van de muziek van het Fries Jeugd Orkest.  

Zo haalde Stichting Papageno deze twee dagen de buitenwereld letterlijk naar binnen en heeft het Papageno Huis Fryslân laten zien een bruisende plek voor iedereen in Lemmer en omstreken te willen zijn om te genieten van de nieuwe, maatschappelijke en culturele invulling van de voormalige Gereformeerde Kerk.

Zorg

Naast de 17 studio’s waar jongeren met autisme gedurende enkele jaren kunnen wonen met begeleiding is er plaats voor dagbesteding (muziek, kunst en sport) voor zo’n 60 jongeren. In Café Papageno in de Kerkzaal werken de jongeren mee en worden onder meer taarten en hapjes uit de eigen bakkerij geserveerd. Zorgmedewerkers, vrijwilligers en jongeren met autisme runnen alles samen.

Plaats voor ontmoeting en cultuur

Eveneens biedt dit bijzondere pand gelegenheid voor allerlei soorten evenementen, zoals concerten, voorstellingen, lezingen, films en exposities Daarnaast is het orgel in ere hersteld en is de Kerkzaal beschikbaar om af te huren voor eigen bijeenkomsten of evenementen.

Stichting Papageno maakt dit alles mogelijk in nauwe samenwerking met de zorgpartners De Heeren van Zorg en Weardefol en met Stichting Lemster Sjerke. Tijdens het Open Huis hebben zij zich gepresenteerd aan alle bezoekers. 

Vergelijkbare berichten