Prijs voor Abis Shipping

Begin dit jaar heeft Abis Shipping haar derde schip, de Abis Belfast, in de vaart genomen. Een zware lading schip met een deadweight van niet meer dan 3900 mT. Dankzij het open top principe en de voorop geplaatste accommodatie kan het het schip ‘oversize’ ladingen vervoeren en is hierdoor een geduchte tegenstander voor zowel de andere schepen in haar gewichtsklasse als de grotere zware lading schepen.
 
“De Belfast is een multi-purpose schip dat we hebben ontworpen voor de short sea markt”, zegt Feico Hoogeveen. “Dit is een heel breed segment waarin het belangrijk is om je schip te onderscheiden van de concurrerende schepen. Met de Abis B-serie denken we dit gedaan te hebben. Vanwege de mogelijkheid om met open dek te varen is het schip namelijk erg breed inzetbaar.” De Abis Belfast is het eerste opgeleverde schip uit de B-serie.
 
Normaal kunnen alleen de grotere containerschepen met een open top varen. Maar de negentig meter lange Belfast kan dankzij de voorop geplaatste accommodatie golven breken of afbuigen waardoor er een minimale hoeveelheid water het ruim in spoelt. Daarnaast is het schip gemiddeld ook zo’n 1,25 meter wijder dan vergelijkbare ontwerpen, waardoor het schip stabieler is. Vanwege deze extra stabiliteit kan een grotere capaciteit lading aan dek geplaatst worden. Het ruim kan waterdicht worden afgesloten met luiken waardoor een topdek van 71 meter lang ontstaat.
 
“Met de Belfast kunnen we nog steeds bulk ladingen, houtpakketten, containers en dergelijke vervoeren. Maar we hebben nu ook de mogelijkheid om projectladingen, zoals bijvoorbeeld onderdelen voor windmolenparken, te laden.” Vanwege de relatief kleine diepgang, 5,35 meter, kan de Belfast ook in de kleinere havens projectladingen lossen. Tevens kan door met open luiken te varen ook geconcurreerd worden met de ‘offshore suppliers’”, zegt Hoogeveen.
 
Abis Shipping bestaat pas sinds oktober 2007 en heeft als doelstelling om in 2011 een vloot van tien schepen te hebben. Dit lijkt ook te lukken. De rederij heeft op dit moment al vier schepen in de vaart genomen.
 

Delen via

Vergelijkbare berichten