Promass Assembly Systems B.V: verrassend innovatief bedrijf op een bijzondere locatie

Daar kwamen inwoners van het dorp overigens pas vorig jaar achter, toen een vriendin van Patricia opperde de deuren eens open te gooien voor de schoolkinderen van het dorp en hun ouders. Ook burgemeester Bilker van de gemeente Kollumerland c.a. kwam kijken. Hij was enorm enthousiast en schreef er zelfs een column over in dit blad.

Johannes zelf is een bescheiden en nuchtere ondernemer; echt een inwoner van deze regio. Maar wel één die regelmatig zijn door Patricia ingepakte reistas in de auto zet en door heel Europa rijdt om samen met ‘agents’ uit verschillende landen bedrijfsbezoeken af te leggen aan potentiële klanten.

Eigen coatingsysteem
PROMASS houdt zich bezig met het bouwen van transportsystemen voor de industrie; modulair opgebouwde productielijnen maar ook ‘stand alone’ systemen, en behuizingen daarvoor. De units die het bedrijf in elkaar zet, zijn onder andere geschikt voor het coaten, solderen of laseren van producten zoals printplaten of andere kleine componenten.

“Wij hebben ons eigen coatingsysteem ontworpen”, vertelt Johannes. “De concurrentie in de branche is moordend en je moet je specialiseren om ‘mee te kunnen doen’.” In speciale ovens kan de coating drogen door middel van uv-licht, infrarood-licht of warmte. “De ene coating is droog in een paar seconden, terwijl een andere soort er uren over doet”, vertelt Johannes, staande bij één van de machines in zijn loods.

Softwarespecialist uit Portugal
PROMASS ontwerpt ook de software voor zijn systemen zelf. “Daar gaat veel tijd en energie in zitten en je hebt daarvoor werknemers nodig die niet alleen software kunnen bouwen, maar ook zowel mechanisch als elektronisch inzicht hebben.” Die combinatie komt niet vaak voor. Reden waarom de huidige softwareontwikkelaar van het bedrijf helemaal vanuit Portugal is aangetrokken.

De voertaal van het bedrijf naar buiten toe is Engels en Johannes geeft de indruk Europa te zien als zijn achtertuin. Hij beweegt zich soepel en gemakkelijk in internationale kringen en neemt zijn werknemers en stagiaires graag mee de wereld in. Zoals naar Polen, waar ze met eigen ogen aanschouwden dat Poolse werkneemsters minuscule componenten op een printplaatje bevestigden, terwijl ze elkaar de ‘oren van de kop kletsten’.

 “Daar heb ik met eigen ogen gezien dat vrouwen écht twee dingen tegelijk kunnen”, vertelt Johannes met een twinkeling in zijn ogen. De werkneemsters konden overigens op deze manier hun werk uitvoeren dankzij het door PROMASS vernuftig ontworpen systeem waarbij het printplaatje op de millimeter precies in de unit wordt geplaatst, zodat het eigenlijk niet mis kán gaan met het plaatsen van de minicomponenten.

Zeer specialistisch
Europese regelgeving maakt het toch al precieze werk vaak nog een stukje ingewikkelder, maar PROMASS bestaat al bijna drie decennia en Johannes Wijbenga is al die jaren steeds innovatief genoeg geweest om zijn concurrenten continu een stap voor te blijven.

Lenig van geest, zo zou je hem ook kunnen omschrijven. Hij werkt veel en graag samen met andere bedrijven, ook in de eigen regio. Hij weet precies wie hij voor welk project het beste kan aanspreken. De toekomst van de industriële automatisering ziet er waarschijnlijk behoorlijk gerobotiseerd uit, PROMASS speelt daar handig op in door zeer specialistische units in te bouwen in standaard modules. “Van die ‘specials’ moeten wij het hebben en daarin blijven wij ons continu ontwikkelen”, aldus Johannes.

Delen via

Vergelijkbare berichten