Rabobank, Fjild, Voedselbanken Friesland en MOES delen gezonde maaltijdpakketten uit in de regio voor mensen met een ‘lytse’ portemonnee

Rabobank, Fjild, Voedselbanken Friesland en de sociale buurtwinkel MOES slaan opnieuw de handen ineen om de lokale gemeenschap te ondersteunen. In een gezamenlijk initiatief hebben ze ruim 2000 verse maaltijdpakketten samengesteld met regionale producten om snert of stamppot te maken.  Eerder zijn stamppotpakketten verdeeld bij MOES en vandaag worden snertpakketten verdeeld vanaf het Regionaal Distributie Centrum van Voedselbanken Friesland. 

“Door de huidige inflatie is het voor mensen met een smalle portemonnee steeds lastiger om gezonde voeding te kopen”, aldus Corry Vlasma, Business Development Manager van Rabobank. In Friesland maken op dit moment ruim 1700 huishoudens gebruik van de faciliteiten van de Voedselbank. Doordat er meer mensen gebruik maken van de voedselbank is er met enige regelmaat een tekort aan verse producten. 

De unieke samenwerking tussen de verschillende partijen stelt de voedselbanken in staat om hun cliënten te voorzien van hoogwaardige, voedzame voedselpakketten. De snertpakketten en stamppotpakketten zijn speciaal samengesteld met reststromen van regionale agrariërs. De verse en lokale ingrediënten dragen bij aan een gezonde en gebalanceerde maaltijd voor de ontvangers.

Samen

De Coöperatieve Rabobank werkt sinds vorig jaar intensief samen met Fjild. Fjild ontwikkelt zich als het kenniscentrum van Noord-Nederland op het gebied van voedselverspilling. Het tegengaan van verspilling wordt onder andere gedaan door reststromen aardappelen, groente en fruit van regionale agrariërs in te zetten, die om ‘cosmetische’ redenen niet aansluiten bij de wensen van de markt. “Deze producten zijn onder andere afkomstig uit akker- en tuinbouw en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie ingezet”, aldus Theo Jansma, aanjager bij Fjild. 

Corry Vlasma “Rabobank is een bank met oog voor de lokale gemeenschap en heeft als missie bij te dragen aan een duurzame en financieel gezonde samenleving’. Reden voor de bank om klanten van de voedselbank in Friesland in januari een vers maaltijdpakket aan te bieden. 

De uitreiking van de snertpakketten zal plaatsvinden op maandag 8 januari bij het Regionaal Distributiecentrum van Voedselbanken Friesland in Drachten. Vertegenwoordigers van Rabobank, Fjild en Voedselbanken Friesland zijn aanwezig om de maaltijdpakketten te overhandigen aan de voorzitter van het distributiecentrum, Mädi Cleerdin- Scherstra, zodat deze verdeeld kunnen worden onder de Friese voedselbanken.

Vergelijkbare berichten