Rabobank op de trappers voor meer bomen en minder CO2-uitstoot

Rabobank is een van de eerste werkgevers in Friesland die meedoet aan de actie Slimme Fietsers Scoren Bomen (SFSB). Door medewerkers te motiveren om de auto te verruilen voor de fiets, zet de werkgever in op vitale medewerkers en minder CO2-uitstoot. Medewerkers sparen met elke gefietste kilometer punten voor bomen; niet alleen het woon-werkverkeer, ook de korte ritjes naar de winkel, kapper of sportschool en zelfs de toertochtjes in het weekend en de avond tellen mee.

De bomen vormen een nieuw Fries beleefbos, aangelegd door het Staatsbosbeheer. Slimme Fietsers Scoren bomen is een fietsstimuleringsactie van Werk Slim, Reis Slim* (WSRS). Vrijdagmiddag 7 juli zijn directeur Jelmer Algra en medewerker Trijntje Pasma door Peter Post, projectleider Werk Slim, Reis Slim I Project Fiets in het zonnetje gezet. Het Zet-je-app-aan-lintje om het stuur zorgt ervoor dat ze goed gefocust fietsend op weg naar het werk gaan voor nog meer bomen.

Vitaliteit en duurzame mobiliteit

“Hoe krijg je meer medewerkers uit de auto en op de fiets? Dat is een vraag die werkgevers zichzelf stellen”, zegt Peter Post. “Met Slimme Fietsers Scoren Bomen denken we medewerkers op een uitdagende en sympathieke manier te motiveren vaker de fiets te pakken voor privé en werk. Je spaart met je fietskilometers punten voor bomen. Dat maakt het fietsen extra leuk! Vorig jaar deden we met succes de pilot van deze actie. Dit jaar gaan we Friesland-breed aankloppen bij grote werkgevers.“ Jelmer Algra vindt ook de gezonde rivaliteit een pluspunt: “Iedereen is blij met de bomen die we bij elkaar fietsen en de extra beweging die krijgen, maar er wordt ook dagelijks gekeken wie er bovenaan staat.”

De fietsstimuleringsactie is een van de middelen en maatregelen van WSRS waarmee bedrijven de personenmobiliteit kunnen verduurzamen. Minder auto’s en meer fietsen betekent meer CO2-reductie en meer vitale medewerkers. Organisaties als Rabobank, Rijkswaterstaat, provincie Fryslân, de gemeenten Leeuwarden, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân hebben zich al verbonden aan de actie. De actie duurt tot 30 september. Friese werkgevers kunnen zich gedurende de actie aanmelden voor deelname van minimaal een maand.

Werk Slim, Reis Slim

Ministerie van infrastructuur en waterstaat, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden werken onder de naam Werk Slim, Reis Slim (WSRS) aan minder auto’s in de spits en de reductie van CO2.

Vergelijkbare berichten