Recordaantal deelnemers aan beroepenwedstrijd

,,Een constante stroom van nieuwe vaklieden in alle economische tijden is erg belangrijk”, meent directeur Fred de Jong van de Praktijkopleiding Bouw. ,,Het opleiden van vakmensen zorgt voor continuïteit in goede en slechte tijden. Samen met de VMBO-scholen hebben wij als Praktijkopleiding Bouw daar een belangrijk aandeel in.” De Jong is daarom zeer te spreken over het grote aantal deelnemers aan de beroepenwedstrijd. ,,Niet alleen om het feit dat dit voor ons een recordaantal deelnemers is. Wij zijn in het bijzonder trots op het enthousiasme van de leerlingen en de VMBO-scholen om aan de beroepenwedstrijd deel te nemen.”

Vorig jaar bleek nog maar weer eens dat Friesland een uitstekende kweekvijver voor vaklieden is. ,,Metselleerling Klaas Weening uit Rottevalle won vorig jaar de beroepenwedstrijd. Hij mocht meedoen aan de landelijke wedstrijd en won die ook. Bij de beroepenwedstrijd zal hij de prijs, de Zilveren Voegspijker, door voetbaltrainer Gertjan Verbeek van Heracles Almelo overhandigd krijgen.” Ook de prijzen voor de beste timmer- en de beste metselleerling van de beroepenwedstrijd in 2010 zullen door Verbeek worden overhandigd.

De voetbaltrainer zal niet alleen voor de prijsuitreiking naar de locatie van Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden komen. ,,Hij zal op de finaledag samen met Jan van Raalte, de nieuwe trainer van Drachtster Boys en coördinator van BouwTalent, een voordracht houden over hoe voetballers toppers worden met de link naar hoe leerlingen toppers worden.”

De deelnemers, allen vierdejaarsleerlingen van de zestien VMBO-scholen in Friesland, krijgen vooraf gereedschap en werkkleding, zodat ze gelijke kansen hebben. De beroepenwedstrijden kunnen als ‘leuk, gezellig en spannend’ worden bestempeld. ,,Natuurlijk zijn de leerlingen gespannen en er valt natuurlijk wel wat te winnen, toch is de hoofdmoot de gezelligheid en natuurlijk reclame voor leerlingopname en de bouwbranche in Friesland”

De wedstrijd begint op donderdag 4 maart in het gebouw van Praktijkopleiding Bouw aan de Archimedesweg in Leeuwarden. Pas dan wordt de opdracht bekendgemaakt en kan de wedstrijd beginnen. De deelnemers hebben twee dagen tijd om hun opdracht uit te voeren. ,,De opdrachten worden ieder jaar door medewerkers van Praktijkopleiding Bouw bedacht. Zo fietste een van de medewerkers laatst door het Friese land en bedacht een ‘kluun-ontwerp’ voor de timmerleerlingen. Daarmee licht ik een tipje van de sluier op. Met een speciale driedimensionale architectenfilm, ieder jaar verzorgd door architect Meine Gerbezon worden de deelnemers over de opdrachten geïnstrueerd.”

Op vrijdag 5 maart, de belangrijkste en meest spannende dag van de wedstrijd, worden ’s middags om half vijf, na de ludieke spreekbeurt door Gertjan Verbeek en Jan van Raalte, de prijzen uitgereikt. Op de laatste wedstrijddag staan de deuren ook open voor alle geïnteresseerden. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen ze een kijkje bij de beroepenwedstrijd nemen. Ook geven medewerkers van Praktijkopleiding Bouw tekst en uitleg over de opleiding zelf. ,,Vanaf half twee staan de deuren open voor het open huis. De wedstrijd stopt rond half vier.”

De onafhankelijke jury bestaat uit medewerkers van Praktijkopleiding Bouw en leermeesters uit de praktijk. Het kenniscentrum voor de bouw, Fundeon levert de voorzitter. Daarnaast wordt de beroepenwedstrijd georganiseerd in samenwerking met een aantal sponsoren uit de bouwsector: Hout- en plaatmaterialenhandel Pontmeyer, mortelverwerker Remix Droge Mortel BV, ijzerhandel Raadsma, leverancier Raab Karcher Bouwstoffen Nederland, ijzerhandel Regts.

Cheques

Naast de wedstrijd worden op vrijdag 5 maart ook drie cheques van 1500 euro overhandigd. Drie scholen dienden projecten in om intern de metselopleiding te verbeteren. ,,Het Friesland College,  Praktijkopleiding Bouw en de Vereniging voor Opleiden Bouwpersoneel (V.O.B. Metselen) hebben het geld in het kader van http://www.wordmetselaar.nl/ beschikbaar gesteld. De verschillende VMBO-scholen in Friesland kregen de mogelijkheid om een projectplan in te dienen. Drie scholen, het Dockinga College in Dokkum, het Lauwers College in Kollum en het Bogerman College in Sneek hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt. Zij kwamen met initiatieven om het metselvak te promoten met het uiteindelijke doel de instroom van leerlingen te verbeteren.” De cheques worden door sectordirecteur Bouw Henk Damhof van het Friesland College uitgereikt.

Delen via

Vergelijkbare berichten